Op je smartphone overstelpen Cortana, Siri en Google Now je met steeds meer suggesties. Zou de bank dat ook kunnen doen en je “style partner” worden? Ja, maar er hangt wel een prijskaartje aan.
Vanochtend kreeg je van Google Now een gouden tip: vertrek 20 minuten eerder wegens de files. Op je iPad adviseert Siri je om je paraplu niet te vergeten. Op Windows heeft Cortana een tv-programma gevonden dat je vanavond zal willen bekijken. Zoiets noemen we … een persoonlijke assistent. Banken zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen, maar hoe? The Guardian geeft drie voorbeelden, met drie vragen. Test jezelf en los ze even op:
1. Je komt voorbij je favoriete kledingboetiek. Heb je er sinds lang niets meer gekocht? Dan ontvang je op je smartphone een melding met een kortingbon. Koop je?
2. Je ontvangt een factuur van de watermaatschappij. Het bedrag is hoger dan gewoonlijk. Als je bank je de factuur stuurt, vraagt ze ook om te controleren of er geen lek in je woning is. Bel je de loodgieter?
3. Je internetfactuur komt binnen. Je bank informeert je dat je gemiddeld 20% meer betaalt dan je buren. Verander je van operator?
Nu big data steeds meer mogelijkheden bieden, zou dit wel eens de toekomst van onze bankrelatie kunnen zijn, meent Alistair Crane, chief sales officer bij Monitise: “De banken vergaren steeds meer informatie over jou. Ze weten hoeveel je verdient, wat je kredietlimiet is en hoe je je geld uitgeeft. Met die gegevens kunnen ze je ook een meer gepersonaliseerde service bieden.”
Alle smartphones hebben nu een gps-chip aan boord en ook die biedt nieuwe kansen. Je app detecteert bijvoorbeeld dat je in het buitenland bent en meldt dit aan je bank, die je toestemming geeft om er aankopen te doen. Of je bank blokkeert je rekening als ze ongewone of verdachte activiteiten opmerkt. En waarom zou de app je niet voorstellen om een voordelige zonnecrème te kopen als je op het strand ligt?
Allemaal mogelijk, maar je bank mag ook geen berichtenautomaat worden, want dat ervaren wij al snel als spam, zegt Tom Blomfield, CEO van Mondo: “Bankkantoren zouden heel snel het vertrouwen kwijtspelen dat ze zorgvuldig hebben opgebouwd als ze alleen maar reclame maken om je permanent van alles te doen kopen.”