Je smartphone als spaarexpert

Op 20/11/15
Deel via

Is je nieuwe adviseur in spaarkwesties een mobiele app? Acorns, Hip Money en Piggou bewijzen dat je smartphone nu slim genoeg is om je financieel gedrag te analyseren en je spaarplannen eindelijk in daden om te zetten.

In oktober 2014 kon je hier kennismaken met Acorns. De gebruiker geeft deze app toegang tot al zijn rekeningen en kaarten. Alle aankopen en transacties die hij uitvoert, worden naar boven afgerond, tot op de waarde van een dollar. De dollarcenten van de afronding komen onmiddellijk terecht op een beleggingsrekening. De gebruiker kan dit spaargeld op elk moment aan nieuwe beleggingen toewijzen. Acorns boekt veel succes. En bijgevolg kon het bedrijf vorige zomer meer dan 20 miljoen euro ophalen voor zijn ontwikkeling.

Dit spaarsysteem met technologische ondersteuning is een schot in de roos. Het kreeg dan ook al snel navolging, bijvoorbeeld door:

> Het Amerikaanse Hip Money

Hip Money analyseert de financiële gewoonten van de klant door de hele tijd zijn transacties te loggen. Deze informatie levert uiteindelijk een profiel van de klant op, met zijn spaarcapaciteit op elk ogenblik. De eerste versie van de mobiele app stuurt dagelijks een bericht met een overzicht, maar voert zelf geen financiële verrichtingen uit.

> Het Franse Piggou

Op dezelfde manier als Acorns gaat deze app rondneuzen in de betaalkaarten van de gebruiker. De dagelijkse uitgaven worden afgerond tot op de hogere euro en het verschil belandt automatisch in een portefeuille. De app belegt het geld vervolgens in het spaarplan dat de gebruiker vooraf gekozen heeft. Verloopt dit veilig? Ja, de fondsen in de Piggou-portefeuilles zijn beschermd door een partnerbank, het Crédit Mutuel Arkéa.