Je smartphone is een supermarkt

Op 26/02/16
Deel via

Doe je boodschappen, maar ga niet langs de kassa! Gewoon alle aankopen scannen en betalen met je smartphone wordt misschien binnenkort mogelijk door een vondst van Diebold.

 

Selfscanning heeft er al voor gezorgd dat de consument niet meer moet aanschuiven aan de kassa. Het Amerikaanse bedrijf Diebold wil nu de slotfase van het aankoopproces in de fysieke handel verder rationaliseren. Dat kan als de koper zijn eigen smartphone mag gebruiken om al zijn aankopen te registreren. De hele operatie verloopt via de elektronische portefeuille van de klant, waardoor hij maximaal tijd bespaart aan de kassa. De betaling verloopt vervolgens automatisch en zonder ingreep van wie dan ook.

 

Dit systeem zorgt niet alleen voor forse tijdwinst, maar vermindert ook het aantal personeelsleden en verhoogt de rentabiliteit in de detailhandel! Het wordt trouwens momenteel al verwerkt in de ontwikkeling van nieuwe applicaties. Denk bijvoorbeeld aan Walmart en zijn selfscanningproject via iPhone: “Scan & Go”. Hiermee kan je weliswaar nog niet rechtstreeks betalen met je smartphone, maar alle aankopen worden wel centraal geregistreerd en dat zorgt voor tijdwinst en dus besparingen. In de testfase ontvangen de deelnemers bovendien aankoopbonnen van de distributeur.

Als deze praktijken algemeen worden toegepast, wordt fysieke winkelen dus een meer eenzame bezigheid, een beetje zoals bij e-commerce. Om toch nog een persoonlijke relatie met klanten op te bouwen, wordt er een beroep gedaan op big data, een verfijnde analyse van alle beschikbare gegevens over de gewoontes en voorkeuren van elke klant.