Je stem als je wachtwoord

Op 13/09/15
Deel via

ING innoveert in Nederland met een opvallende functie in de nieuwste mobiele app van de bank: voortaan bevestig je een financiële transactie met je stem.

Om online je bankrekening te gebruiken - hetzij via je computer, hetzij met een mobiel toestel - moet je meestal een login en wachtwoord invoeren. Vragen van persoonlijke aard versterken soms de beveiliging. Bij onze noorderburen zet een bank in op een meer natuurlijke vorm van authenticatie: je stem, aldus de Daily Mail.

In de praktijk kan de klant voortaan drie functies activeren met zijn stem: om zich te identificeren in de applicatie, om een betaling te bevestigen en om het saldo van zijn rekeningen en zijn verrichtingen te bekijken.

Om fraude te beperken en het de klant gemakkelijker te maken voegde ING de stemfunctie toe aan iOS en Android. Op een iPhone of iPad is biometrische herkenning (via je vingerafdruk) een extra optie.

ING bijt hiermee niet de spits af. In augustus 2014 bespraken wij al een stemherkenningssysteem bij Barclays in Groot-Brittannië. Het identificeert klanten die bellen met de phone banking-dienst van de bank. Daarbij worden telkens drie kenmerken geanalyseerd die elke stem uniek zouden maken: de frequentie, de tonaliteit en de intensiteit.

ING maakt voor zijn oplossing gebruik van technologie van Nuance. De bank wil komaf maken met wachtwoorden en pincodes. Deze video legt uit hoe de technologie in de mobiele app wordt geïntroduceerd.