Een blog is misschien nog een relatief nieuw kanaal voor veel banken, maar het wordt wel een essentiële tool om te communiceren. Uit een recent onderzoek blijkt trouwens dat een bedrijf meer bezoekers krijgt op zijn website naarmate het meer post op zijn blog.
Blog: een soort website die gebruikt wordt om regelmatig en periodiek nieuwe en beknopte artikels te posten met nieuws over een welbepaald onderwerp. De blog die u nu leest, is zo een blog. Met nieuws over sociale media en mobiele apps in de banksector. De ‘publieke’ blogs van banken lijken als paddenstoelen uit de grond te rijzen (Commbank, Recordbank, Wells Fargo, die van Peter De Keyzer bij BNP Paribas Fortis, onder meer). Volgens analisten een goede zaak. Zij vinden dat bloggen vandaag niet meer weg te denken is in de communicatie van financiële en bancaire instellingen. Meer bepaald om bezoekers naar hun website te lokken, hun ranking in Google te verbeteren en vooral om een dialoog te starten en te onderhouden met de klant. Op voorwaarde natuurlijk dat ze niet om het even wat doen.
Voor je met een blog start, is het belangrijk eerst een strategie uit te stippelen. Zo bied je lezers een unieke ervaring en lok je een gesprek uit. On Search Interactive maakte een lijstje met de Do’s & Don’ts voor ‘Bank blogging’. Stof tot nadenken. Vooral omdat een recent onderzoek van HubSpot bevestigde dat bedrijven die hun maandelijkse posts opvoeren ook het aantal bezoekers op hun webstek zien stijgen.
Bedrijven die meer dan 15 artikels per maand publiceren op hun blog, genereren vijf keer meer bezoekers dan bedrijven die niet voldoende bloggen. Wie 9 tot 15 artikels post, krijgt driemaal meer bezoekers dan bedrijven die helemaal niets posten. Andere interessante cijfers: bedrijven die evolueren van 3 tot 5 artikels per maand naar 6 tot 8 artikels per maand verdubbelen hun maandelijkse contacten en de bedrijven die bloggen krijgen in totaal 1.000 ‘likes’ voor al hun posts en zien het aantal bezoekers met 185 % toenemen!
Opteren voor content marketing is positief, want zoekmachines indexeren de artikels snel en ze worden vaak gedeeld op sociale netwerken. Een blog creëert ook een vertrouwelijke band en heeft iets menselijks, omdat je je kunt vereenzelvigen met de schrijver. Sommige regionale Duitse banken mikken resoluut op een jonger publiek en hebben de redactie van hun posts toevertrouwd aan junior-medewerkers of stagiairs die allemaal tot de ‘generation Y’ behoren en vlot overweg kunnen met communicatie 2.0. Het doel: breken met het paradigma van de ‘zender/ontvanger communicatie’ dat tot nog toe de overhand had, komaf maken met codes en de bank een sympathieker imago geven door te kiezen voor een meer ontspannen, authentieke en soms onvolmaakte stijl (Meer weten). De Sparda-Bank is hier een perfect voorbeeld van.