Je vakantie een nachtmerrie? Vijf oplossingen!

Op 17/08/16
Deel via

Je smartphone gestolen, een botsing of je wordt plots ziek? Je vakantie kan soms onverwachts omslaan in een nachtmerrie. Lees onze tips om ermee om te gaan.

1. Een ongeval?

Huur nooit een wagen of scooter zonder verzekering, vooral niet wanneer je ver van huis bent. In het handschoenenkastje van de wagen vind je een aantal documenten dat je moet raadplegen bij een ongeval. Bel het nummer dat op die documenten staat. Ook een 'road assistance' is handig wanneer je de weg kwijt bent of pech hebt. Neem een kijkje op deze website om te weten welke stappen je in Europa moet ondernemen. 

2. Ziek geworden?

Ja, ook op vakantie kun je vallen, een virus oplopen of naar het ziekenhuis moeten voor een blindedarmoperatie. Dat is nooit leuk, maar het kan gebeuren. Je verzorging in de Europese Unie is goed geregeld, maar neem wel contact op met je ziekenfonds vóór je vertrekt. Je verneemt daar welke formaliteiten je moet vervullen en wat je terugbetaald krijgt in het land dat je bezoekt. Dit geldt trouwens ook voor landen buiten de EU. En denk zeker ook aan een verzekering, ongeacht waar je naartoe reist.

3. Waar is mijn bagage?

Hebben je koffers vertraging opgelopen? Ga even langs bij de balie van je luchtvaartmaatschappij. Met een klein toestel dat je vastmaakt aan je koffer, vermijd je dit ongemak en kun je je spullen opsporen via een mobiele app. Een mooi voorbeeld is Lugloc. Vergeet ook niet de mobiele app 'Your passenger rights' te downloaden. 

4. Hotel niet goed?

Hotels zien er in het echt niet altijd hetzelfde uit als in de brochures ... Ga langs bij de receptie of dreig ermee een beoordeling met foto's op Yelp of Tripadvisor te posten. Een truc die zeker werkt! Neem contact op met je touroperator en probeer van hotel te veranderen. Dat werkt altijd (met of zonder supplement). Laat je in elk geval niet doen en ga niet naar huis voor je alles geprobeerd hebt!

5. Bestolen?

Dat is balen. Als je smartphone of tablet gestolen werd, ga dan zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde computer en surf naar My Devices op Android of iCloud voor iPhone en iPad. Probeer te achterhalen waar je toestel zich bevindt en wis al je gegevens vanop afstand. Onze gouden tip: teken in op 'Digital Protect', een betrouwbare verzekering die voor 12 euro per maand al je mobiele toestellen dekt. 

Je bankkaarten kwijt? Bel Card Stop, zelfs in het buitenland. Neem ook contact op met de uitgever van je kaart en vraag hoe snel hij je een nieuwe kaart kan bezorgen. Neem je voorzorgen als je op vakantie gaat. Zorg dat je altijd een beetje cash en een “noodkaart” op zak hebt. En bewaar die ergens anders dan in je portefeuille! Je zou bijvoorbeeld een prepaid kredietkaart kunnen meenemen. Of vraag een familielid of vriend om je geld op te sturen via Western Union.

Je identiteitskaart of paspoort zoek? Ook dat is vervelend. Ga naar het dichtstbijzijnde consulaat.

Vergeet ten slotte ook niet de limiet van je Hello bank!-kredietkaart tijdelijk te verhogen. Neem hiervoor contact op met het Hello team via @hellobankbelgie of bel naar 02 433 41 41 van maandag tot vrijdag, van 7 tot 22 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur.