Je wachtwoord als emoji

Op 02/08/15
Deel via

Traditionele wachtwoorden zijn niet erg populair, eerder een noodzakelijk kwaad. Je moet ze onthouden en telkens opnieuw invoeren. Waarom zouden we ze niet vervangen door emoji’s?

We hadden het hier al eerder over biometrisch betalen, ook buiten Apple Pay. Zo werd in juni 2014 een systeem gelanceerd op de Galaxy S5 met Paypal dat vanaf de herfst Samsung Pay gaat heten. In april bespraken we ook de gezichtsherkenning waar de Chinese groep Alibaba aan werkt. En misschien herinner je je nog de Britse bank die een armband ontwikkelde waarmee je via je hartslag toegang krijgt tot je rekeningen. Aan geavanceerde technologieën dus geen gebrek. Maar zijn ze ook leuk? Of grappig?

Midden juni begon Intelligent Environments, een Brits bedrijf, aan een formidabel avontuur dat ook helemaal aansluit bij onze tijd. Het ontwikkelde een methode om een sterk wachtwoord te creëren met je favoriete emoji’s. En zoals deze video laat zien, is dat een bijzonder ernstige bezigheid: 


Het bedrijf gaat ervan uit dat ons brein in beelden denkt en dat het moeilijker is om een wachtwoord te kraken dat uit beelden bestaat, want die beelden komen uit een verhaal dat wij zelf hebben bedacht. Geniaal, toch?

Intelligent Environments richt zich vooral (maar niet uitsluitend) tot een publiek van 15- tot 25-jarigen. Volgens de BBC diende het ook een octrooi-aanvraag in. Technisch gezien, kan elke Britse bank nu al deze trend volgen en de optie aan haar klanten voorstellen. En de rest van de wereld zal misschien volgen.

Denk ondertussen al eens na over een code van 4 emoji’s. Je zal merken: dit is gewoon té gek!