Jeff Buckley toont de toekomst van interactieve muziekvideo's

Op 29/07/16
Deel via

Over hoe een ster die al bijna 20 jaar geleden overleed nog steeds relevant blijft met interactieve muziekvideo’s.

Muziekvideo’s zijn enorm geëvolueerd sinds de early MTV days en een interactieve muziekvideo leek tot een aantal jaren terug nog verre toekomstmuziek. Jeff Buckley's "Just Like A Woman" toont ons dat die toekomst toch niet zo veraf is. De dagen dat je all day everyday video’s kon bekijken, alle choreografieën van oefende en je fashion sense werd bepaald door de wacky outfits die je zag passeren zijn allang voorbij. Video’s hebben niet meer dezelfde impact dan vroeger. MTV is een verzameling van Jersey Shores spinoffs geworden en in België bestaan TMF en JIM niet meer.

De interactieve muziekvideo daarentegen is al een aantal jaren in opmars en een genre dat zichzelf voortdurend heruitvindt.  Een mooi voorbeeld is de meest recente interactieve geanimeerde muziekvideo van Jeff Buckley's "Just Like a Woman" (eigenlijk een Bob Dylan Cover). Deze laat je toe om je eigen liefdesverhaal te creëren, inclusief het bepalen van de muzikale arrangementen.


Bob Dylan himself, The Streets, Cold Play en Iggy Azalea en Diplo gingen hem al voor met clickable videos. Door een TV gids zappen, persoonlijke tweets die worden opgenomen in lyric videos, shoppen met Iggy, het is al allemaal gedaan. Maar deze gaat toch heel wat verder. De video laat de kijker toe om het verhaal zelf aan te passen door op bepaalde animaties te klikken. Meer nog, je kan de muziek ook aanpassen door bijvoorbeeld te kiezen voor een solo performance van Jeff Buckley a capella, of met pianobegeleiding erbij, een orkest, een volledig koor, of je kiest voor een remix van het nummer. Er zijn 16,000 verschillende muzikale combinaties en een sedeciljoen (jaja, dat cijfer bestaat) manieren om de geanimeerde cellen te combineren tot nieuwe verhaallijnen. Met andere woorden, je kan opnieuw en opnieuw en opnieuw een nieuwe luister -en kijkervaring beleven met één interactieve video. Sterk voor een artiest die al bijna 20 jaar overladen is.