Jouw bank wordt .bank

Op 10/05/15
Deel via

Een domeinextensie die uitsluitend voor banken is voorbehouden, maakt het binnenkort gemakkelijker om websites van oplichters te vermijden. Wij leggen je uit waarom de extensie .bank zoveel verschil maakt!

De eerste aankondiging dateert van 2012, maar pas deze zomer zal je misschien je gewoontes moeten aanpassen. Tegen dan zou de website van je bank kunnen veranderen: van .be of .net naar .bank. Er zijn diverse redenen voor zo’n omschakeling, zoals klanten meer veiligheid en vertrouwen bieden. Met .bank zijn ze immers zeker dat ze de website bezoeken die echt aan hun financiële instelling toebehoort.

De financiële sector is immers het mikpunt van nogal wat online fraude. Je hebt waarschijnlijk zelf al eens een bericht ontvangen van iemand die je vraagt om je wachtwoord te veranderen. Daarvoor moet je klikken op een website die helemaal niet van je bank is, maar toebehoort aan een groep computerpiraten. Zij proberen om waardevolle inlog-informatie of een bankkaartnummer te ontfutselen. Zodra de internetadressen met .bank actief zijn, hoef je alleen maar naar het internetadres van een link te kijken vóór je je in het hol van de leeuw waagt.

De Amerikaanse bankenvereniging publiceerde heel wat praktische informatie over de omschakeling en de komst van .bank. Ze legt onder andere uit dat alleen gecontroleerde financiële en bankinstellingen recht hebben op een dergelijke domeinnaam. Deze instellingen moeten veel gegevens meedelen vóór ze zo’n toestemming krijgen.

Banken kunnen vanaf juni 2015 een nieuwe webnaam aanvragen. De omschakeling vindt dan nog deze zomer plaats. Alle banken ter wereld komen trouwens in aanmerking.