Kaching, een droombank op Facebook

Op 24/04/13
Deel via

De mobiele app was al een mooie voltreffer. De Facebook-versie doet nog veel beter. Met de ‘bank op Facebook’ van CommBank treed je werkelijk binnen in een andere dimensie. 400 miljoen transacties in amper anderhalf jaar: een mens gaat ervan dromen. Vooral wanneer die transacties uitsluitend via een mobiele app verlopen. Deze puike prestatie mag Kaching op zijn palmares schrijven, de app van de Australische CommonwealthBank. Door dat succes wilde de bank nog een stapje verder gaan en Kaching aanpassen aan Facebook. 55 % van de Australiërs heeft namelijk een Facebook-account en de meesten behoren tot de leeftijdscategorie van 18-35 jaar. De kans om geldzaken deel te laten uitmaken van hun dagelijks leven kon de bank niet zomaar laten liggen.

Het resultaat liet wat op zich wachten (Kaching streek neer op Facebook begin maart in plaats van begin januari), maar beantwoordt wel aan de verwachtingen. Klanten kunnen hun recentste bankverrichtingen raadplegen, het saldo van hun rekeningen bekijken en geld overschrijven van de ene rekening naar de andere. CommBank is er dus in geslaagd zich helemaal aan te passen aan het sociale platform. Zo kun je geld opsturen naar je contacten (ook al ze geen rekening hebben bij CommBank), zonder enige andere vorm van identificatie. Het volstaat om je ‘vriend’ te selecteren, aan te geven welke som je wil storten en de gewenste mededeling eraan toevoegen. Bovendien kun je geld sturen naar je contacten in de vorm van een geschenk voor events die voorkomen op hun ‘timeline’ (verjaardag, huwelijk, geboorte, feest,…). Ook leuk is de mogelijkheid om geld te eisen van een vriend. Wanneer hij bijvoorbeeld te lang wacht om je zijn filmticket terug te betalen of zijn deel van het restaurantje van afgelopen weekend. Hij krijgt dan een melding en kan de verrichting ook uitvoeren via Kaching door gewoon op de bijgeleverde link te klikken. Alle details in dit filmpje.

Wat met de veiligheid? CommBank verzekert dat Kaching zo opgebouwd is dat Facebook geen toegang heeft tot transactiegegevens of tot informatie over de manier waarop klanten Kaching gebruiken. Alles wordt beheerd via de informatica-infrastructuur van de bank. Om een Kaching-sessie te openen heb je trouwens een viercijferige pincode nodig en elke betaling moet je bevestigen met een andere zescijferige code via sms. De totale garantie verzekert een volledige vergoeding van de schade in geval van een frauduleuze organisatie. Meer weten.

Kaching biedt vandaag een ludieke en eenvoudige manier om bankverrichtingen uit te voeren, maar kan op termijn voor marketeers van de bank een mooie kans zijn om meer informatie te krijgen over virtuele sociale leven van haar klanten. Vooral omdat CommBank tegelijkertijd Signals heeft gelanceerd, een site die Australiërs een overzicht geeft van hun consumptiegewoonten op basis van een analyse van hun dagelijkse bankverrichtingen, waarvan de bank in totaal 40% behandelt. De informatie uit Facebook kan daar een interessante aanvulling op zijn en is makkelijk om te turnen in een commerciële versie.