Kenianen willen meer communicatie via de sociale netwerken

Op 02/06/14
Deel via

Negen op tien Kenianen geven er de voorkeur aan om met hun bank te communiceren via de sociale netwerken. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd door KBA, de vereniging van Keniaanse banken. Toch blijven de meeste banken terughoudend.

Kenia is toonaangevend op het gebied van mobiel bankieren: 42 % van de bevolking heeft toegang tot de financiële dienstverlening, een record op het Afrikaanse continent. Deze fraaie resultaten zijn het gevolg van een winnende strategie via de lancering van de mobiele betaalservice M-Pesa.

Toch blijft de terughoudendheid tegenover sociale media groot, zo leert ons een onderzoek gepubliceerd door de Kenya Bankers Association (KBA). Die raadt commerciële banken aan hun communicatiestrategie tegenover klanten te herzien, want die klanten willen net via die sociale media communiceren met hun bank.

Slecht 19 van de 43 banken in het land is aanwezig op Facebook of Twitter. Te weinig volgens de KBA, die zegt dat een groot deel van de bevolking al een account op beide netwerken heeft en bovendien actief is op Google+, LinkedIn en zelfs Whatsapp.

Toch wijst het onderzoek ook uit dat de helft van de Kenianen niet bereid is informatie over online bankrekeningen uit te wisselen, ook al gebruiken de meesten die communicatiemiddelen wel. 40 % is niet tegen, maar voorzichtigheid blijft wel geboden voor thema’s zoals gegevensbeveiliging. 32 % van de respondenten stemt ermee in dat hun bank hen één keer per maand contacteert. Voor financiële producten? Niet per se. Eerder om diverse informatie te vernemen over de bank en geldzaken in het algemeen.

De directeur van de KBA, Habil Olaka, wil kantoormedewerkers aanmoedigen en geruststellen. “De werknemers hoeven niet bang te zijn voor de sociale netwerken. Het gaat niet om een automatisering van de klantenrelatie, maar om een ander platform. Het is nog geen absolute prioriteit.”