KFC voert Alipay in

Op 16/08/15
Deel via

De mobiele portefeuille Alipay begint aan de verovering van China en gaat een partnership aan met twee grote Amerikaanse ketens, waaronder KFC.

Eind mei kon je hier al lezen dat de Chinese website Alibaba deze zomer met een eigen bank zou uitpakken: MyBank. Dat is ondertussen gebeurd. Sinds juni biedt MyBank klassieke bankrekeningen (zicht-, spaar- en beleggingsrekeningen) en daar komen binnenkort verzekeringen en kredieten bij.

Uiteraard zijn de MyBank-rekeningen gekoppeld aan de eigen “wallet” van de e-commerce site, met name Alipay Wallet. De bankklanten betalen met deze digitale portefeuille zowel online als mobiel en in fysieke verkooppunten.

Kentucky Fried Chicken China (KFC) zou een van de eerste grote ketens zijn die hebben besloten om in zee te gaan met Alibaba, aldus NFCWorld. Sinds begin augustus accepteren 5.000 restaurants Alipay. Zonder dat er veel ophef rond gemaakt is, betekent dit een omwenteling voor de keten. In juni begon ze 700 verkooppunten in Shanghai en Hangzhou van de nodige apparaten voor contactloze betalingen te voorzien. Tot dan toe kon je er immers maar op één manier betalen … met cash!

Na Walmart is KFC de tweede grote speler van Amerikaanse oorsprong die zich aan dit avontuur waagt.

Een QR-code, meer is er niet nodig

De app van Alipay dient niet alleen om te betalen, maar vergroot ook de klantentrouw, met informatie en kortingbonnen. Alipay geeft momenteel de voorkeur aan een QR-code boven NFC of complexere technologieën zoals vingerafdrukherkenning. Het wil immers zeker zijn van maximale compatibiliteit met zoveel mogelijk smartphones en telefoons die momenteel in gebruik zijn.

Alibaba is in China absoluut geen kleine speler: de website trok eind 2014 naar de beurs (symbolisch genoeg in de Verenigde Staten!) en vestigde meteen het record van grootste beursintroductie in de geschiedenis van de digitale economie. Momenteel rekent Alibaba op zijn 300 miljoen Chinese gebruikers om van contactloos mobiel betalen een succes te maken.