Onlangs verscheen de tweede editie van het jaarlijkse klassement van banken met de meest geslaagde conversie naar de sociale media. Er tekent zich een trend af: hoe lokaler de bank, hoe dichter zij ook op de sociale media bij haar klanten staat.
De Independent Community Bankers of America (ICBA) publiceerde begin juli de “Top 50 Community Bank Leaders in Social Media and the Top 25 Community Banker Influencers on Twitter”. De vereniging vertegenwoordigt lokale en community banken en juist deze vervullen een pioniersrol met hun aanwezigheid op de sociale media.
De ondervoorzitter van ICBA, Chris Lorence, analyseert de resultaten als volgt: “Consumenten verwachten tegenwoordig een krachtige online identiteit van hun financiële instelling. Uit de lijst die wij opstellen blijkt dat een bank nu meer moet doen dan fysiek of virtueel aanwezig te zijn. Ze moet ook actuele content creëren en permanent de interactie met haar klanten aangaan. Met veel genoegen presenteren wij via deze studie de inspanningen die community banken leveren om de sociale netwerken volledig in hun communicatiestrategie op te nemen.”
Op Facebook en Twitter zijn nu meer dan 2.500 bankmerken terug te vinden en op Facebook alleen 1.700. Ruim 6.500 community bankmerken uit alle uithoeken van de Verenigde Staten wedijverden met elkaar. Ze waren geselecteerd wegens hun toewijding aan hun fans (Facebook) en followers (Twitter), maar ook op basis van hun content op verschillende media, het aantal followers en de frequentie waarmee zij publiceren.
De eerste 16 banken in de rangschikking hebben dit gemeen: meer dan 10.000 “likes” op Facebook. En het zijn hoofdzakelijk kleine banken.
De eerste plaats op het podium ging naar de Umpqua Bank. Ze haalt die ereplaats al voor de tweede keer, tot grote tevredenheid van Eve Callahan, directeur communicatie: “Sociale media zijn voor ons een natuurlijk verlengstuk van wat wij elke dag doen: zinvolle verbindingen leggen met individuen en bedrijven in de regio’s en gemeenschappen waarin wij actief zijn.”
Maar waarom lijken kleine banken beter te presteren op de sociale netwerken? Omdat grote instellingen “het moeilijker hebben om te presteren als innovatielaboratoria”, meent Jean Lassignardie, directeur verkoop en marketing bij Capgemini. Hij verklaarde dit in een interview met het blad Les Echos in april 2014. Als betrouwbare depositobanken moeten zij “een goed evenwicht vinden om zich te positioneren als snelle volgers”.
Raadpleeg de lijst van de banken in de rangschikking op de website van ICBA. De volgende illustratie geeft een goede samenvatting van de studie: