Kleine bedragen betalen onder “vrienden”

Op 12/09/14
Deel via

Er is veel vraag naar oplossingen zoals Tab of Payfriendz om via sociale netwerken geld te storten aan of te ontvangen van iemand die je kent. Een stand van zaken.

Tab ontstond in Londen en het is een oplossing om uitgaven te delen. Na een etentje of een evenement wil iedereen vaak zijn eigen deel betalen. De app verbindt de rekeningen (prepaid of kaarten) van alle deelnemers met elkaar, berekent automatisch de bedragen en voert de overschrijvingen uit.

Geen cash op zak? Geen probleem als je PayFriendZ gebruikt, een soort Whatsapp van de mobiele betalingen. Geld overschrijven wordt even intuïtief en eenvoudig als instant messaging. Het is gratis, voor iedereen toegankelijk en geschikt voor verschillende valuta’s: jij betaalt bijvoorbeeld in euro’s en je vriend in dollars.

Venmo volgt ook de logica van “P2P”-betalingen tussen mensen die elkaar kennen, maar met een extra sociale dimensie: je dient je aan te melden via je Facebook-account. Verder is het een klassiek systeem: je creëert een account en koppelt er een bankkaart aan. Vervolgens kan je iemand betalen of geld ontvangen via sms of de mobiele app, die beschikbaar is voor Android en iPhone.

Sinds geruime tijd probeert PayPal overschrijvingen naar bekenden te vereenvoudigen. Je hebt alleen het e-mailadres of mobiel telefoonnummer van de begunstigde nodig om elk bedrag over de hele wereld te versturen. De transactie wordt onmiddellijk uitgevoerd. De begunstigde hoeft zelfs geen PayPal-account meer te hebben.

In België ontwikkelden twee ondernemers uit Waals-Brabant de app Tricount. Deze oplossing maakt afrekenen onder vrienden gemakkelijker, na een restaurantbezoek, een weekenduitstap of bij de organisatie van een feest. De app is beschikbaar voor iPhone, Android en Windows Phone.

Ten slotte heeft ook Hello bank! een oplossing voor betalingen onder bekenden. Easy transfer is een gratis dienst om in enkele seconden bedragen tot 250 euro te storten of te ontvangen via om het even welk Belgisch gsm-nummer dat gekoppeld is aan een rekeningnummer. De begunstigde mag zelfs klant zijn bij een andere bank.