Klopt je hart voor je bankrekening?

Op 18/04/15
Deel via

Een Britse bank onderzoekt of het mogelijk is dat haar klanten een armband met polsslagsensor gebruiken om toegang te krijgen tot hun bankrekeningen. Halifax is niet de enige die denkt dat wachtwoorden overbodig geworden zijn. Maar is dat wel zo?

Niemand lijkt nog toekomst te zien voor wachtwoorden om mobiele betalingen te bevestigen. Apple koos voor vingerafdrukherkenning voor zijn Apple Pay. Alibaba gelooft in gezichtsherkenning voor Alipay. Barclays is dan weer een fan van stemherkenning. En de nieuwkomer in het rijtje organisaties die wachtwoorden uitzwaaien is Halifax, een filiaal van de Lloyds Banking Group in Groot-Brittannië.

Om de cybercriminaliteit een hak te zetten en de beveiliging van online banken te versterken ontwikkelde de instelling een armband die je pincode vervangt. Klanten die via de mobiele app van hun bank toegang willen krijgen tot hun rekeningen, moeten een geconnecteerde armband dragen die hun hartslag meet. De armband is via Bluetooth met hun smartphone verbonden om validatie van transacties en overschrijvingen mogelijk te maken.

Barclays staat met deze nieuwigheid niet alleen in de bankwereld. Eind 2014 kondigde Mastercard aan dat het aan een gelijkaardige techniek werkt. Waarschijnlijk vond de kaartuitgever inspiratie in de werkzaamheden van de Canadese start-up Byonim. De Nymi-armband van het bedrijf, die al in 2013 werd voorgesteld, identificeert de gebruiker op basis van zijn hartritme. De technologie wordt onder andere door de Royal Bank of Canada gebruikt om mobiele betalingen te valideren.