(Lang) op reis? Budgetteren doe je zo!

Op 18/06/18
Deel via

Of je nu droomt over een lange zomertrip of plannen koestert om een paar maanden te gaan backpacken in Azië of Zuid-Amerika, al je plannen staan of vallen met een realistisch budget. Maar hoeveel geld heb je nodig en waarvoor precies?

Je bestemming is gekozen en je datum geprikt. Je hebt je ticket op zak en kunt dus beginnen puzzelen en plannen. Een niet onbelangrijke factor bij het uitstippelen van je reis, is je reisbudget. Maar om precies te weten hoeveel je nodig hebt, moet je natuurlijk weten welke kosten je moet voorzien. Een toverformule is er niet, maar je kunt wel rekening houden met de volgende elementen.

Logies

Bovenop je vervoer vertegenwoordigt je logies vaak een grote hap uit je reisbudget. Hoeveel precies hangt af van waar je naartoe gaat en wat voor accommodatie je kiest. Geen slecht idee als je gaat backpacken: stop een lichtgewicht trektentje in je rugzak, zo ben je op alles voorzien. 

Eten en drinken

Ook hier speelt je bestemming een bepalende rol in de precieze kostprijs. Landen als Vietnam of Thailand zijn beduidend goedkoper dan pakweg Australië of de Verenigde Staten. Budgetteer drie maaltijden per dag en zorg dat je weet wat de gemiddelde prijs van een warme maaltijd is in het land waar je naartoe gaat.

Vervoer

Voorzie een budget voor vervoer ter plaatse. Zoek uit hoe het gesteld is met het openbaar transport, check de fietsmogelijkheden en onderzoek hoe veilig liften is.

Administratie

Zorg ervoor dat je voldoende geld voorziet voor eventuele vereiste visa. Vraag die indien mogelijk aan en betaal ze nog voor je vertrekt, zo voorkom je onaangename verrassingen ter plaatse.

Entertainment & activiteiten

Maak een wishlist met prioriteiten en zoek voor je vertrekt naar websites met gratis activiteiten: je zult versteld staan van de hoeveelheid.

Tot slot nog dit. Voorzie zeker 10% extra budget voor noodgevallen en 10% voor herinneringen, cadeautjes of extraatjes. Houd bij het plannen van je reis ook rekening met de kosten die voorafgaan aan je vertrek (visa, vaccinaties, geneesmiddelen, uitrusting). Zet ook die kosten op papier. Controleer je verzekeringen en zoek uit wat precies gedekt is. Zorg dat je een kredietkaart hebt en voorzie in de mate van het mogelijke een bepaald bedrag in cash: het maakt sommige situaties een pak eenvoudiger. 

Grosso modo voorzie je naargelang het continent het volgende budget

  • Azië: 1.000 euro per maand, 
  • Afrika en Zuid-Amerika: 1.400 euro per maand, 
  • Nieuw-Zeeland, Australië en Noord-Amerika: 2.000 euro per maand. 
  • In Europa schommelt een gemiddeld vakantiebudget (zonder vliegtuigticket) tussen de 50 en de 100 euro per dag.