Lenddo creëert een ‘sociale’ kredietkaart

Op 13/06/14
Deel via

Sinds 2011 doet de Colombiaanse bank Lenddo verwoede pogingen om krediet open te trekken naar de middenklasse die er tot nu toe van verstoken bleef. Vandaag pakt de bank uit met haar eerste ‘sociale’ kredietkaart.

Lenddo creëerde haar eigen tools om de betrouwbaarheid van haar klanten te controleren. Daar waar de meeste banken de solvabiliteit, de professionele activiteiten of de bezittingen peilen, mikt Lenddo op andere criteria om kredietmogelijkheden te bieden aan bevolkingscategorieën die tot nu toe uitgesloten bleven van het traditionele banksysteem. Een voorbeeld: een lening krijgen dankzij je ‘ranking’ op de sociale media.

Nieuwste vondst van de bank: een VISA-kaart die bestemd is voor eenzelfde doelpubliek. Omdat je geen ‘kredietscore’ kunt opstellen voor het doelpubliek in Colombia en Mexico, creëerde Lenddo een tool om het gedrag op de belangrijkste sociale netwerken te analyseren. Hoe? Bij een onlineaanvraag vraagt de bank de gebruiker een beperkte toegang tot zijn Twitter-, LinkedIn- en Facebook-accounts.
Algoritmes analyseren de contacten, artikels en gesprekken om tot een ‘sociale score’ te komen. Die score bepaalt niet alleen of de gebruiker in aanmerking komt voor een kaart, maar ook het bedrag en de rente die de bank toekent.

Ook de houding van de klant wordt geanalyseerd en kan in aanmerking genomen worden in de scores van vrienden als ook zij onlineaanvragen indienen. Lenddo slaat op die manier munt uit nieuwe mogelijkheden om gegevens te analyseren met de bedoeling nieuwe markten aan te boren, iets wat helemaal niet mogelijk is met de traditionele methodes.

De CEO van de bank, Jeff Stewart, is alvast positief.
Hij vertrouwde de site Techonomy toe dat “meer dan 1.000 Colombianen een onlineaanvraag hebben ingediend om de kaart 24 uur lang te mogen gebruiken en zo Lenddo uiteraard toegang hebben gegeven tot hun persoonlijke accounts op de sociale media.” Hij is van oordeel dat dit een revolutionair product is: “We hebben kunnen zien hoe de netwerken onze relatie met de media, met muziek en met informatie hebben veranderd. Deze bankkaart is nog een mooi voorbeeld van deze mogelijkheden.”

 

 

Om zijn nieuwe klanten te steunen, geeft de bank ook financieel advies via haar mobiele apps. “Wie leert om z’n geld goed te beheren, wordt uiteindelijk een betere kredietnemer”, besluit Jeff Stewart.