Lessen trekken uit de overname van Simple door BBVA

Op 02/06/14
Deel via

Hebben grootbanken, die dikwijls achterophinken in de automobielsector, wel een andere keuze dan het opkopen van financiële start-ups die korter op de bal spelen? Enkele weken geleden kocht BBVA Simple over. Wat kunnen we leren uit die overname?

De alombekende zegswijze in de Angelaksische wereld luidt: “If you can't beat them, join them.” Onlangs was deze uitspraak heel toepasselijk voor de overname door Facebook van de messengerapp Whatsapp. In de bankwereld heeft de tweede grootste Spaanse bank qua beurskapitalisatie BBVA haar onlineactiviteiten in de Verenigde Staten uitgebreid door de overname van het Amerikaanse Simple voor 117 miljoen dollar (85 miljoen euro). Alweer een nieuwe stap in de geleidelijke overschakeling van de traditionele activiteiten naar technologische innovatie: BBVA steunt vandaag al events die verband houden met de digitale wereld en start-ups in Spanje en in andere Spaanssprekende landen.

Simple is een bedrijf dat in 2009 werd opgericht in Portland (Oregon) door drie zakenmannen. Het bedrijf startte met zijn activiteiten in de zomer van 2012 op uitnodiging (je moet je altijd inschrijven en wachten op een gepersonaliseerde uitnodiging voor je een rekening kunt openen). Het concept? Geen krediet, maar een zichtrekening die gekoppeld is aan een VISA-debetkaart. Het geld is afkomstig van deposito’s (overdrachten van andere banken, digitalisering van cheques). De meeste functies worden ondersteund door zowel pc als mobiel, maar er is geen kantoor. Origineel aan het systeem is het gebruik van tools om je geld te beheren: doelstellingen vastleggen, lokalisatie van de transacties, klassering van de inkomsten en uitgaven. De klantendienst blijkt gebruiksvriendelijk en vooral snel (enkele minuten tot enkele uren).

Simple startte initieel met een database van 20.000 klanten en telt vandaag al 100.000 rekeningen. De bank besteedt haar rekeningen uit aan Bancorp Bank, maar in de toekomst zouden de klanten zich geruggensteund weten door BBVA, waardoor ze internationale financiële verrichtingen zouden kunnen uitvoeren (Bancorp is beperkt tot het Amerikaanse grondgebied).

Ontstaat er een zeepbel rond de onlinebanken?

Sinds de komst van de internet only banken medio jaren 90, is dit de eerste overname op Amerikaanse bodem. Wat moeten we hiervan onthouden? Dat BBVA 1.200 dollar (900 euro) per klant heeft neergeteld, wat de waardering van de pure players in de digitale wereld zoals Moven, Holvi, Tink of Numbrs zal beïnvloeden. Er zouden de komende maanden nog wel een aantal gelijkaardige overnames kunnen volgen.

Door deze overname moet BBVA, een eerbare instelling die in 37 landen gevestigd is, zich sneller kunnen ontwikkelen op het gebied van mobiel bankieren. “Simple zal onze wereldwijde digitalisering versterken”, beweert BBVA-voorzitter Francisco Gonzalez vandaag. De groep denkt “de middelen ter beschikking te kunnen stellen om het enorme groeipotentieel van Simple te maximaliseren”, maar ook om haar activiteiten “buiten de Verenigde Staten” uit te breiden. BBVA zou van Simple best haar digitale merk (BBVA Simple?) kunnen maken, net als ING Direct op verschillende internationale markten.

BBVA is met de overname van Simple niet aan haar proefstuk toe in Noord-Amerika. In 2004 kocht de bank Compass Bank, dat nadien BBVA Compass werd en nu de activiteiten van Simple zal controleren. Simple werft trouwens aan..