LinkedIn helpt banken prospecteren

Op 14/11/14
Deel via

LinkedIn Sales Navigator is een prospectietool die LinkedIn voor verkopers heeft ontwikkeld. Neemt je volgende bankier via dit kanaal met jou contact op?

Het grootste professionele netwerk (niet minder dan 300 miljoen leden) kondigde op het einde van de zomer de lancering van LinkedIn Sales Navigator aan. Deze nieuwe tool dient om verkoopspecialisten te helpen alle mogelijkheden te benutten van wat tegenwoordig “social selling” heet: de verkoop via sociale media.

Het betreft zowel een webtool als een mobiele app waarmee de verkoper op zoek gaat naar nieuwe klanten (particulieren of bedrijven), op de hoogte blijft van alle profielwijzigingen (nieuwe links, loopbaanshifts) en rechtstreeks contact opneemt met de leden van het netwerk (tot 25 per maand is dit gratis), zonder verdere introductie.

Tijdens de testfase konden ADP, Hootsuite en Swiss Re “social selling” via LinkedIn Sales Navigator uitproberen. Zij rapporteerden positieve resultaten. Bij de potentiële klanten van deze tool zijn natuurlijk ook de banken. Het netwerk heeft trouwens speciaal voor hen een website ontwikkeld waar ze kunnen leren hoe ze klanten kunnen benaderen met relevante aanbiedingen. Maar dit betekent wel dat de verkopers, die een persoonlijke relatie gewoon zijn, anders moeten leren denken en geen weerstand tegen technologische oplossingen mogen hebben.

Het systeem lijkt veelbelovend. Lynn Sigfred, VP Commercial Lending bij First Business Bank in de Verenigde Staten, meent dat een verkoper op deze manier 80% meer kans heeft om een klant te bereiken: “Ik bel al meer dan twee jaar naar sommige bedrijven en kan maar geen afspraak of vergadering gepland krijgen. Ik gebruik de Sales Navigator nu drie maanden en kijk: de deuren zwaaien open. Wij hebben tot nu toe nog geen betere tool gevonden om rechtstreeks contact op te nemen met klanten.”