LOOT, bank voor buitenlandse studenten

Op 14/10/15
Deel via

In Londen geeft een iPhone-app buitenlandse studenten toegang tot een bankrekening, inclusief een aantal diensten voor financieel beheer. De app heet LOOT.

LOOT richt zich op expats en meer bepaald buitenlandse studenten. Alles ziet er op het eerste gezicht heel klassiek uit: een standaardformulier om een prepaid kaart en een gratis app aan te vragen. Ook de basisverrichtingen die aan de rekening gekoppeld zijn, zijn gratis. Wie later over meer geld wil beschikken dan het reglementaire plafond van £ 2.000 (zo’n € 2.700), dient nog enkele extra documenten in te vullen.

Al deze formaliteiten handel je af via je smartphone (en voorlopig mag dat alleen een iPhone zijn), maar je rekening bevoorraden kan ook via een bankoverschrijving en de kosten om internationaal geld over te maken zijn beperkt.

Naast deze basisdiensten vind je bij LOOT (letterlijk: “poen”) een uitgebreide tool voor budgetbeheer (later nog aan te vullen). Deze tool is in de toekomst te combineren met projectcreatie en de follow-up van spaardoelstellingen. LOOT is immers bedoeld voor begeleiding op lange termijn en een grotere personalisatie van de voorgestelde diensten. De snelle evolutie van die financiële diensten zal het profiel van de app ingrijpend wijzigen: het wordt een complete PFM-tool waar toevallig ook een bankrekening aan vasthangt.

Buitenlandse studenten vormen weliswaar een nichemarkt, maar het aantal potentiële klanten is toch niet verwaarloosbaar. Bovendien laten de klassieke instellingen deze doelgroep helemaal links liggen en dat geeft LOOT een aanzienlijk concurrentievoordeel. En er zit nog een origineel aspect aan vast: door de contactloze interface is de kaart als vervoerbewijs te gebruiken voor de bus en de metro in de Britse hoofdstad.

Bekijk een demo in deze video: