Luidop je bankverrichtingen uitvoeren

Op 16/01/13
Deel via

Voor Steve Ellis, executive vice president van Wells Fargo, bestaat er geen twijfel over: in de mobiele bank van de toekomst wordt gepraat. Gegevens intikken op onze smartphone of tablet om betalingen of andere bankverrichtingen uit te voeren, zullen we niet meer doen. We gaat er gewoon tegen praten!

Wells Fargo werkt al enkele jaren aan zijn aanwezigheid op sociale media. In de bankwereld was het een van de pioniers. Vandaag telt de bank niet minder dan zeven blogs, drie YouTube-kanalen, diverse Facebook-pagina’s, Twitter-accounts, een virtuele wereld (Stagecoach Island) en verschillende websites en mobiele apps (Meer weten).

Een van de drijvende krachten van deze strategie is Steve Ellis. De man is altijd op zoek naar een technologie waarmee zijn bank net dat stapje voor heeft in het sociale en  mobiele universum. Vandaag heeft hij zijn zinnen gezet op spraaktechnologie. “Het is mijn bedoeling om op een dag gewoon mijn telefoon te kunnen nemen en te zeggen ‘Hallo, ik ben Steve en ik zou graag som x overschrijven naar die of die klant’ en dat de bank intussen mijn oproep heeft gecontroleerd en de transactie onmiddellijk uitvoert”, legt hij uit op de site American Banker. Volgens Ellis werkt spraakherkenning ook beter via mobiele dan vaste toestellen, waarschijnlijk door de digitale aard van het mobiele netwerk. Er lopen verschillende tests die er moeten voor zorgen dat we in de toekomst alleen nog maar moeten praten met onze smartphone of tablet in plaats van informatie in te voeren.

Onze stem is een echtheidscontrole die we in de toekomst meer en meer zullen gebruiken, maar het mag volgens Ellis niet de enige zijn. Hij gelooft ook in gezichtsherkenning. Lees hier zijn argumenten.

Biometrie doet dus haar intrede in banken en bedrijven die gespecialiseerd zijn in betalingen. Aan initiatieven trouwens geen gebrek. Een voorbeeld hiervan is dit betalingssysteem met herkenning van vingerafdruk of -aders in verschillende grote winkelketens in Noord-Frankrijk. De code van je bankkaart invoeren, is niet meer nodig. Het systeem werd eind 2012 ingevoerd door een National Security, een start-up uit Rijsel. Vooraf moeten de biometrische gegevens van klanten wel ingelezen worden bij de bank. Banque Accord, aandeelhouder van Natural Security, fungeert als testbank. Het experiment duurt zes maanden.

Ook in Rusland zijn tests aan de gang. De Leto-Bank neemt er binnenkort nieuwe automatische biljettenverdelers in gebruik. Wat daar zo bijzonder aan is? Je kunt er geld opvragen zonder bankkaart. Je vinger op een scanner leggen volstaat.

De National Australia Bank heeft net als Wells Fargo beslist om in te zetten op spraakherkenning in plaats van vingerafdrukken. Lees hier waarom.

Nu is de vraag hoe klanten zullen reageren.