M-Pesa deelt zijn knowhow

Op 24/10/15
Deel via

Operator Safaricom besloot om de broncode van zijn technologie vrij te geven. Dat biedt lokale en internationale spelers de kans om eigen tools voor mobiele betalingen te ontwikkelen met M-Pesa, dat functioneert met sms’jes. Om zo beter de wereld te veroveren?

Over M-Pesa kon je hier al eerder lezen. Deze betaaldienst via sms zag het levenslicht in 2007 en groeide uit tot een sociaal-economisch fenomeen. De explosie van het aantal abonnees van mobiele telefoondiensten enerzijds en het laag bevolkingspercentage met een bankkaart in Afrika anderzijds vormen sinds meerdere jaren de ideale voedingsbodem voor experimenten met mobiel bankieren.

Om op dit domein toonaangevend te blijven, besloot Safaricom om zijn programmeerinterface wereldwijd ter beschikking te stellen. Deze beslissing volgt op een andere belangrijke technische evolutie, eerder dit jaar: het bedrijf verplaatste zijn servers van Duitsland naar Kenia om het hoofd te bieden aan de groeiende concurrentie, onder andere van mobiele operators als Airtel of Orange.

Volgens Betty Mwangi, directrice van de financiële diensten bij Safaricom, is een van de grote voordelen van het nieuwe M-Pesa platform “het gemak waarmee het integreert in andere financiële platforms. Dit maakt het mogelijk om de consument meer diensten voor te schotelen of de bestaande diensten aanzienlijk te verbeteren.”

De operator is nu ook op zoek naar onafhankelijke ontwikkelaars om nieuwe toepassingen te creëren - zowel B2B als B2C of C2B - die zich vlot laten integreren in een open tech backbone. Bovendien selecteerde Safaricom 13 start-ups uit een panel van 320 bedrijven om deel te nemen aan een incubatorprogramma van drie maanden, met gedeelde financiële middelen.

Het Afrikaanse continent is daarmee niet langer het enige werkterrein voor het systeem. De naam M-Pesa klinkt goed genoeg om de hele wereld te veroveren.