Maceo Parker, onvermoeibaar icoon van de Funk

Door France Dubois, Op 16/09/15
Deel via

Op het 24 oktober is het een echte jazz- en soullegende die Hello Jazz Festival aandoet.

Met 72 lentes is Maceo Parker ongetwijfeld een van de beste saxofonisten uit de geschiedenis, en stoomt hij zich klaar om nog maar eens vol overgave een nauwe band te smeden met het publiek. Zijn kenmerkende speelstijl met eindeloze, sfeervolle grooves is het resultaat van memorabele ervaringen en samenwerkingen met de allergrootsten. Te beginnen met James Brown die hem op zeer jonge leeftijd inlijft, samen met zijn broer, om hem daarna meteen alle solo’s toe te vertrouwen in de hyperstrakke shows. Zijn andere essentiële ontmoeting is met George Clinton, met wie hij de kronkelende en psychedelische paden van de improvisatie bewandelt.

Maar de lijst van featurings is even eindeloos als indrukwekkend: Prince, Keith Richards, Brian Ferry, De la Soul, Bootsy Collins, Red Hot Chili Peppers en nog veel meer. Het is een beetje alsof één speler voorzetten op maat gaf aan Pelé, deel uitmaakte van het totaalvoetbal van Cruyff, zijn aan zij speelde met Maradonna en dat vandaag nog steeds doet met Messi. Naast zijn rol als luitenant heeft Maceo Parker ook naam gemaakt als soloartiest met 15 legendarische albums, maar vooral op het podium als leider van ritmesecties, zanger en zelfs M.C. in de meest nobele zin van de term.

Een “Master of Ceremony” en formidabele entertainer die elk concert omtovert tot een bijna sacrale ode aan feest vieren. De Amerikaan is een meester in zijn orkestleden zichzelf te laten overstijgen en daarbij als een erudiete professor al zijn funkkennis en -wijsheid over te brengen. Zelfs Prince, die toch bekend staat om zijn enorme ego, aarzelde niet om hem The Teacher te noemen. Shows die meer dan 2 uur duren en alle vormen en periodes van de funk, jazz en soul samensmelten, ze zijn het ideale excuus om uit onze stoel op te staan en met ons booty te shaken tot een eind in de nacht.

Het onmisbare optreden van de meester op Hello Jazz Festival vindt plaats op 24 oktober in Het Depot (Leuven).

Reserveer uw tickets hier.

Alle info over het Hello Jazz Festival op www.hellojazz.be.