MasterCard: betaal je liever met je duim of een selfie?

Op 20/06/16
Deel via

Een betaling bevestigen met een selfie of vingerafdruk wordt heel gewoon bij MasterCard. Drie landen beginnen er dit jaar mee, de rest van de wereld volgt in 2017.

De Angelsaksische landen krijgen weliswaar de primeur om de nieuwe MasterCard-technologie “Pay-by-selfie & pay-by-fingerprint” echt in te voeren, het proefproject vond tegelijk in Nederland plaats (ABN Amro) en in Californië (First Tech Federal Credit Union).

750 klanten van ABN Amro deden mee aan een experiment om met hun smartphone te betalen. Als ze klaar zijn om te betalen, kiezen ze voor identificatie via een selfie of de sensor voor vingerafdrukherkenning. Deze video laat zien dat het platform “MasterCard Identity Check” de mogelijkheid biedt om een aankoop via een selfie of via de vingerafdruksensor te betalen. Daarvoor moet de klant de app Identity Check voor iPhone of via de Play Store voor Android downloaden.

In de testfase maakte de technologie alleen online betalingen mogelijk (waarbij je geen debetkaart en wachtwoord meer nodig hebt), maar het is de bedoeling om de formule ook in verkooppunten aan te bieden.

Eind februari 2016 waren de resultaten van de test bekend en er is geen twijfel mogelijk, zo blijkt uit deze infographic:

MasterCard-Biometric-infographic

De samenvatting spreekt boekdelen:

  • 92% van de testers vond identificatie op deze manier gemakkelijker dan met een wachtwoord,
  • 83% van oordeel was dat biometrie of een selfie de grootste veiligheid biedt,
  • voor 93% van onze noorderburen was vingerafdrukherkenning eenvoudiger dan de gewone procedure (71% ging voor selfies).

Daarbij mag je niet vergeten dat de klanten van ABN Amro het gewoon zijn om een kaartlezer te gebruiken die een unieke code genereert, zelfs om online te betalen. Het is duidelijk dat een biometrische methode een interessant alternatief is voor dergelijke lange en omslachtige procedures.

Omdat de resultaten overtuigend waren, kondigt MasterCard aan dat het zijn controlesysteem geleidelijk invoert in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk en in 2017 ook in de rest van de wereld.