Het artikel in de “Wall Street Journal” sloeg in als een bom: Apple Pay zou verantwoordelijk zijn voor een stijging van de bankkaartfraude. Bij wie ligt de schuld? Bij de banken en hun systeem om klanten te verifiëren, maar ook bij Apple …
Sinds de lancering van Apple Pay stellen veel banken vast dat de bankkaartfraude is toegenomen. 80% van de frauduleuze aankopen gebeurde trouwens in de Apple Store, zegt de Wall Street Journal.
Waar zit het probleem? Eigenlijk laten niet de veiligheidsmaatregelen die Apple neemt te wensen over, maar eerder de controleprocessen van de partnerbanken wanneer zij een kaart op een toestel activeren. Elke kaartuitgever en elke instelling hanteert een eigen systeem om een bankkaart te activeren, via sms, e-mail, oproep naar een callcenter of een mobiele app. Door informatie via internet te verzamelen - een fraudemechanisme dat ook op andere domeinen voorkomt - kan je je uitgeven voor iemand anders en een kaart activeren die niet van jou is om aankopen te doen.
Ligt de schuld toch ook een beetje bij Apple? Ongetwijfeld: het systeem om de identiteit van de klanten van de banken te controleren zou nauwelijks een maand voor de officiële lancering zijn gewijzigd, waardoor de instellingen moesten … improviseren.
Wat valt hieraan te doen? Veel deskundigen denken dat de banken hun verificatieprocessen nu moeten versterken. Misschien moet iedereen op dezelfde methode overstappen, met een online ruimte van de bank om een rekening of kaart aan het Apple Pay-systeem te linken. Natuurlijk maakt deze methode de activatie nog iets complexer - terwijl Apple juist zegt dat Apple Pay zo eenvoudig is - maar om de gegevens van alle gebruikers te beveiligen is er waarschijnlijk geen andere weg.