Meet uw invloed op sociale netwerken

Op 12/12/12
Deel via

Welke reacties krijgt u op de informatie die u verspreidt op sociale media? Wie zijn uw followers? In welk universum zijn ze actief, wat is hun potentiële invloed en hoe benut u die? Om op die vragen een antwoord te krijgen bestaan er verschillende tools.

Het fenomeen ‘beïnvloeding’ is dit jaar geëvolueerd tot een heel sterke trend. Beïnvloeding is cruciaal geworden om de meest invloedrijke internetters te identificeren en met hen een dialoog aan te gaan, zodat ze de informatie over uw bedrijf  verspreiden binnen hun eigen netwerk. Een onderzoek van Vocus uit 2011 verklaart het belang van beïnvloeding op het internet.

Dat tientallen bedrijven die algoritmes aanbieden om de invloed van surfers of merken te evalueren de voorbije maanden goede zaken deden, is zeker niet verwonderlijk! Heel wat discussies over de echte waarde van die algoritmes blijven ook vaak geheim. In die mate zelfs dat specialisten en waarnemers het niet eens zijn over de te gebruiken ‘metrics’ of de te verkiezen tools.

We kunnen hier onmogelijk ingaan op alle algoritmes – er bestaan meer dan dertig verschillende algoritmes –, maar we focussen toch op enkele tools die de invloed van een merk, een bedrijf of een persoon op het web (op een verschillende manier) ‘meten’.

Google Alerts is ongetwijfeld de oudste meldingtool op het web. Via mail krijgt u in real time berichten over wat er over uw bedrijf, merk of product gezegd wordt. ‘Metrics’ als dusdanig ontvangt u niet.

Klout geeft een kwalitatieve meting en beoordeling van uw populariteit en invloed op gebruikers (met name abonnees) op verscheidene sociale netwerken (Facebook, Twitter, LinkedIn, Foursquare,...). De tool analyseert uw ‘invloedsscore’ (score van 1 tot 100), een score die uw capaciteit meet om acties te genereren op basis van uw activiteit op sociale netwerken, bij fans/abonnees of bij gewone gebruikers. De score komt tot stand door rekening te houden met tientallen criteria en plaatst uw capaciteit om de ‘influencers’ van uw netwerk  ‘te beïnvloeden’ in perspectief.

PeerIndex meet uw ‘sociaal kapitaal’ op sociale netwerken aan de hand van een index die drie elementen met elkaar verbindt: activiteit, publiek en autoriteit. PeerIndex levert een ‘invloedsscore’ op van 1 tot 100 en geeft een afzonderlijke score voor elk van de acht thema’s die deze tool analyseert (technologie, business, media-ontspanning). Zo krijgt u een idee van uw invloed in uw vakgebied: een score van meer dan 40 betekent dat u tot de 10% meest invloedrijke leden behoort voor het thema in kwestie.

Twenty Feet bundelt verschillende accounts en geeft een chronologische opvolging van verscheidene indicatoren weer in grafieken die toegankelijk zijn via een dashboard. Voor elke geregistreerde account analyseert Twenty Feet een geheel van gegevens en parameters en geeft indicatoren in verschillende categorieën: reputatie, invloed, conversaties (engagement), lijsten, enz.

Sprout Social biedt bedrijven de mogelijkheid hun aanwezigheid op sociale netwerken efficiënt te beheren en uit te bouwen via talrijke kanalen en detecteert ook de trouwe klanten. Deze tool checkt niet alleen de traditionele sociale communicatiekanalen, maar vergemakkelijkt ook het beheer van contacten en screent de concurrentie. Bovendien genereert Sprout Social leads en analyserapporten.

In Frankrijk maakt de site Culture Banque regelmatig een vergelijking tussen de (Franse) banken op Klout. Altijd goed om te weten!