Menselijke … geldautomaten!

Op 25/07/15
Deel via

Haal geen geld meer uit de muur, maar … bij een mens van vlees en bloed. Met de mobiele app Spare zoek en lokaliseer je iemand die je aan cash kan helpen.

In veel landen is het niet gratis om cash aan een geldautomaat op te halen. Dat bracht Spare op een idee. Het lanceert het systeem eerst voor de iPhone en later ook voor Android.

Hoe werkt het? Stel, je hebt cash nodig. Je bestelt de biljetten en gaat ze dan afhalen bij … iemand die aangemeld is in de Spare-app. Handelaars verminderen op die manier de geldvoorraad in hun kassa. Zodra een transactie achter de rug is, ontvangen ze het bedrag op hun rekening.

Hoe zit het met de veiligheid? De app functioneert als een netwerk waarin alle gebruikers een score toekennen, om te vermijden dat je te maken krijgt met iemand met minder eerlijke bedoelingen. Voor handelaars is het ook een techniek om nieuwe klanten aan te trekken. Als gebruikers cash komen ophalen in het verkooppunt, is de kans reëel dat ze er meteen ook enkele aankopen doen.

Een video laat zien hoe dit in zijn werk gaat:  Deze zomer wordt nog een ander netwerk actief: Abra. Het functioneert volgens hetzelfde principe als Spare. Het systeem vindt voor jou cash, die je “aankoopt” met je mobiele app (iPhone en Android), afhankelijk van het bedrag dat beschikbaar is op je rekening. De app laat zien welke “lokethouders” in je buurt aanwezig zijn en hoeveel commissie ze vragen. Stel dat je 100 euro nodig hebt. Een lid kan beslissen om 1 of 2% commissie te nemen, dus 1 of 2 euro.