Messenger likes mobiele betalingen

Op 13/04/15
Deel via

Facebook waagt zich voor het eerst op het terrein van de betalingen. In de VS kan je geld overschrijven via Messenger. Maar in België zijn we daar nog niet aan toe!

Op 17 maart nam Facebook officieel een nieuwe functie van zijn Messenger-app in gebruik. Het systeem om geld over te schrijven zal de volgende weken bij de Amerikaanse gebruikers worden geïntroduceerd. Tijdens de lanceringsfase is alles nog gratis. Geld versturen of ontvangen kost de Amerikanen geen (dollar)cent.

Het Facebook-initiatief komt enkele weken nadat de zeer populaire app Snapchat betalingen had mogelijk gemaakt, met Square Cash als partner. Waarom Square? Het proces moest voldoende beveiligd worden, vooral na de recente problemen van Snapchat met het bewaren van gegevens die na raadpleging officieel gewist waren.

Hoe werkt het?

Om geld te versturen moet je:

- in de Verenigde Staten verblijven, meerderjarig zijn en de officiële Messenger-app gebruiken;
- een bericht naar een vriend beginnen te schrijven en dan op het icoontje $ klikken en het over te schrijven bedrag invoeren;
- bij een eerste overschrijving je debetkaartgegevens vermelden.

Geld ontvangen is heel eenvoudig. Je opent het ontvangen bericht en aanvaardt de betaling (nadat je het nummer van je debetkaart hebt vermeld).

Komt dit systeem binnenkort naar België overgewaaid? De kans is klein. Deze “fast payment”-methode waarmee consumenten in Noord-Amerika goed vertrouwd zijn dankzij Venmo, Paypal of Square Cash, is voor de grote spelers bij ons nog problematisch. De trend botst immers met een aantal obstakels in de bankreglementeringen in diverse landen. Geld overschrijven via Facebook Messenger zal nog wel een hele tijd voorbehouden blijven aan de VS.