Met Koala sparen voor je kinderen

Op 20/01/16
Deel via

Om het je gemakkelijker te maken om voor je kinderen te sparen, stelt Koala voor dat je een knop in je webbrowser zou installeren. Bij elke aankoop bij een Koala-partner kan je dan automatisch een percentage van het bestede bedrag op de rekening van je kind storten. Is dit vernuftig of niet?

Waarom zou iemand niet tegelijk willen consumeren en sparen, vroegen twee jonge Franse ondernemers zich af. Zij stonden aan de wieg van het platform Capital Koala. Ze haalden zelf de mosterd bij de website Upromise. Die helpt Amerikanen om via een cash-backsysteem gemakkelijker het schoolgeld en de universiteitskosten van hun kinderen te financieren.

De manier waarop Koala functioneert, is verbluffend eenvoudig. Iedere keer als een ouder iets online koopt bij een 1.700 partnerwebsites (waaronder ebay, Fnac, La Redoute, Price Minister of Carrefour drive) krijgt hij het voorstel om iets te sparen voor zijn kind(eren). De transactie loopt via een “Koala”-spaarrekening.

Bij elke aankoop stort de handelaar een commissie van 5% of meer (soms zelfs tot 20%) van het totale aankoopbedrag aan Capital Koala. De handelaar fungeert als tussenpersoon. Ongeveer twee derde van het bedrag gaat naar de rekening van het betrokken kind. Deze commissie is inbegrepen in het marketingbudget van de e-handelaars.

De gebruikers van Capital Koala kunnen ook hun familieleden vragen om samen met hen te sparen voor hun kind(eren), volgens het principe van de solidariteit tussen generaties. Zo ontstaat er een “Koalition”-familie.

De rekening op naam van het kind wordt hetzij door het bedrijf zelf bijgehouden, hetzij door een partnerbank, die zo de klantentrouw vergroot en haar bestand aan potentiële klanten uitbreidt. Voor elke geopende bankrekening ontvangt het platform, dat al 100.000 leden heeft, ook een commissie.