Minder kosten = meer mobiel betalen

Op 11/04/15
Deel via

Het Europees Parlement heeft een einde gemaakt aan de ondoorzichtigheid van de commissies die geïnd worden bij betalingen met een bankkaart. De nieuwe plafonds in Europa zouden goed nieuws moeten zijn voor “on the go” betaaldiensten als Square.

Voortaan geldt er één enkel plafond voor de commissies die banken aan de handelaars mogen vragen om betalingen van hun klanten met bankkaarten uit te voeren. Het Europees Parlement keurde deze maatregel goed op 10 maart 2015 om de kosten voor alle gebruikers te verminderen.

Het overeengekomen plafond bedraagt voortaan 0,2% van de waarde van de transactie. Voor kleinere transacties met een debetkaart (zoals je Bancontact-kaart) mogen de lidstaten ook een vaste commissie van maximaal 0,05 euro per transactie opleggen. Voor transacties met een kredietkaart geldt een commissie van 0,3% van de waarde van de transactie. Handelaars en klanten kunnen er maar wel bij varen.

Bekijk deze infographic van het Parlement voor een overzicht: 

infonl

In december hadden wij het hier over een column van Vincent Lenglet, product marketing manager bij Monext, waarin hij erop wijst dat marktkramers, vaklui en andere handelaars die buitenshuis zaken doen eindelijk over een mobiel betaalsysteem zouden moeten beschikken, ook wel mPOS genoemd. De handelaar zou een kaartlezertje aan zijn smartphone moeten kunnen koppelen en via een mobiele internetverbinding de betaling opstarten.De lagere transactiekosten zouden de ontwikkeling van mPOS-oplossingen zoals Square of het Amazon Local Register in Europa moeten stimuleren. Trouwens, niet alleen de internetgiganten hebben hier belangstelling voor. In de Verenigde Staten ontwikkelden banken als Wells Fargo of Chase de laatste maanden eveneens eigen mPOS-oplossingen en kaartlezers voor onderweg. Het is nu aan de Europese banken om de handen uit de mouwen te steken en oplossingen aan te reiken, niet alleen aan de handelaars, maar ook aan vaklui en particulieren (van de student die honden uitlaat, tot de pakjesbezorger en de yogaleraar).