Mobiel bankieren: onze 5 veiligheidstips

Op 06/10/14
Deel via

Ben je al verslingerd aan mobile banking? Sla dan onze vijf veiligheidstips niet in de wind als je 100% veiligheid wil.

Volgens een studie die ING vorig jaar organiseerde, bankiert gemiddeld 25% van de Europeanen mobiel (in Nederland 41%, in België 20%). Nu steeds meer mensen dergelijke diensten gebruiken, hebben de hackers hun kans geroken.

Denk maar aan de virussen Svpeng en HijackRAT die deze zomer de beveiliging van de mobiele banken in de Verenigde Staten danig op de proef hebben gesteld. TechCu (San Francisco Bay Area credit union) vraagt daarom onze aandacht voor vijf essentiële maatregelen om onze bank in zakformaat in alle veiligheid te gebruiken.

1. Beveilig je toestel
Vind je het ook zo vervelend om je smartphone elke keer te ontgrendelen met een wachtwoord? Bedenk dan dat het een efficiënte manier is om kwaadwilligen tegen te houden. Maar je code mag op geen enkele manier naar jou verwijzen (dus niet jouw geboortedatum, om maar iets te zeggen). Wees creatief!

2. Hou je smartphone en je apps up-to-date
Welk apparaat je ook gebruikt, zorg dat je altijd de nieuwste systeemversie gebruikt en vergeet ook niet om je mobiele apps regelmatig te updaten. Op recente besturingssystemen kan je het bijwerken van apps automatiseren. Doe dat zeker, maar activeer niet de functie “Het cellulair netwerk gebruiken”. Gebruik altijd wifi om te updaten, behalve als je een abonnement met onbeperkt datavolume hebt.

3. Wees voorzichtig
Scherm je persoonlijke informatie af, onder andere wanneer je openbare wifinetwerken gebruikt. Voer over dergelijke wifinetwerken geen enkele financiële transactie uit. Voer je login en wachtwoord alleen in als je zeker bent dat je de app van je bank gebruikt (bij mobiele webbrowsers zijn de risico’s op fraude even reëel als op pc’s).

4. Hou je rekeningen in het oog
Het is een uitstekend idee om vaak je online rekeningen te controleren. Niet alleen om je uitgaven op te volgen, maar ook om na te gaan of alles normaal verloopt . Schakel in je bankapps de meldingen in, zodat je onmiddellijk wordt gewaarschuwd bij verdachte transacties of manipulaties.

5. Treed onmiddellijk op
Gebeurt er iets verdachts op je rekeningen? Vermoed je fraude? Verlies geen tijd en neem meteen contact op met je bank. Verander eventueel onmiddellijk je wachtwoord.