Mobiel bankieren is een thema dat mensen aanspreekt. Het aantal zoekopdrachten op ‘mobiel bankieren’ stijgt voortdurend.
De zoekopdrachten op ‘mobile banking’ via Google Trends tonen een constante stijging. De eerste piek dateert van maart 2007, maar het is pas in 2009 dat we de grafiek echt zien exploderen. Tussen 2009 en 2011 dikte het volume zelfs aan met 300%! Interessant fenomeen: de piek van 2011 stemt overeen met de lancering van de eerste mobiele bankdiensten door China Bank. Daarna blijven de cijfers stijgen tot in 2014. Google Trends schat de stijging tussen 2014 en begin 2015 op 7%.
Als we België onder de loep nemen, nog steeds via Google Trends, dan zien we dat Vlaanderen een grote voorsprong heeft op Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, qua volume, op basis van de zoekterm ‘mobile banking’. De populairste zoekterm is ‘mobile banking fortis’, met dubbel zoveel zoekopdrachten in vergelijking met ‘kbc mobile banking’.
Is mobiel bankieren een puur westers fenomeen? Neen. De evolutie is het meest voelbaar in India, gevolgd door Bangladesh, Kenia, Zuid-Afrika en Nigeria. En verrassend is dat niet. In juni 2014 hadden we het al over de resultaten van het onderzoek ‘Mobile Money for the Unbanked’ van GSMA. Vandaag vinden we de meeste mobiele bankdiensten terug in Subsaharaans Afrika (52%). Mobiel geld is ook in opmars in Latijns-Amerika en in de VS zou goed een derde van de mensen met een bankrekening vertrouwen op een digitale bank. Zeven op tien mensen vindt dat hun relatie met een bank toch beperkt blijft tot transacties zonder enige menselijke tussenkomst. Dat blijkt uit het rapport ‘The Digital Disruption in Banking’.