Mobiel betalen als globale betaalstandaard is nog niet voor morgen

Op 24/04/16
Deel via

Wij zullen onze bankkaarten nog een tijdje op zak houden. Nog wel 10 tot 15 jaar volgens de Voorzitter van MasterCard. Hij meent dat mobiele betalingen niet zo snel algemeen zullen doorbreken als vaak wordt gedacht.

Miljoenen mensen gebruiken al regelmatig Apple Pay of Android Pay en ze zijn ervan overtuigd dat mobiel betalen handig en veilig is. Voor hen behoren cash en debetkaarten al een beetje tot de goede oude tijd.

Maar veel andere mensen hebben nog bezwaren en aarzelen om de stap naar volledig digitaal betalen te zetten. Wat houdt ze tegen?

  • Culturele verschillen. China is bijvoorbeeld nog een groot voorstander van barcodes, terwijl de chipkaart de Amerikanen niet echt vertrouwen inboezemt.
  • Financiële aspecten, zoals de aanpassingskosten voor kleine handelaars. 
  • De NFC-technologie zelf. De chip die contactloos betalen mogelijk maakt, zit nog niet in alle telefoons. Hetzelfde geldt voor de biometrische sensor die digitale vingerafdrukken al dan niet goedkeurt. Toch zouden vrijwel alle nieuwe modellen van 2016 beide technologieën aan boord moeten hebben, behalve misschien de instaptoestellen.
Sommige spelers denken gebruikers te kunnen overtuigen door te innoveren en zich te onderscheiden van anderen. Zo kunnen klanten van Vodafone in Spanje bijvoorbeeld hun elektronische portefeuille koppelen aan hun PayPal-account.

Een volledige omschakeling vraagt veel tijd, zegt een studie van het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) over cyberbeveiliging. Ze beweert onder andere dat mobiel betalen pas tegen 2030 zal uitgroeien tot de standaard betaalmethode. Dat bevestigt ook James Anderson, Vice President van MasterCard. Volgens hem zal de volledige conversie pas over 10 tot zelfs 15 jaar een feit zijn. De grote winkelketens laten zich vrij vlot overtuigen om op een nieuw betaalsysteem over te stappen, maar bij kleine handelaars ligt dit anders: “Zij hebben hiervoor meer tijd nodig”, zegt Anderson. Dat is een kwestie van mentaliteit, maar de kosten om een compatibele betaalterminal aan te schaffen schrikken hen ook af.