Mobiel betalen: China wil de concurrentie aangaan met de VS

Op 23/03/16
Deel via

Inzake mobiele betalingen zijn de Chinese fabrikanten vastbesloten om het imperialisme van Silicon Valley te stoppen. Er wachten ons boeiende tijden!

Apple Pay strijkt neer in China. De officiële aankondiging gebeurde al in 2015, maar de eigenlijke lancering vond plaats in februari 2016. En het groene licht kwam er pas nadat het bedrijf uit Californië op zijn knieën was gegaan voor de lokale banken en een contract had gesloten met China UnionPay. Maar het resultaat mag er zijn: na enkele uren waren er al 30 miljoen debetkaart geregistreerd. Na de Verenigde Staten in 2013 en het Verenigd Koninkrijk vorige zomer was dit de belangrijkste lancering.

De Chinese smartphonefabrikanten, die tegenwoordig mooie resultaten neerzetten op de wereldmarkt, zijn niet van plan om zich door dit succes te laten verlammen. De aanwijzingen stapelen zich op: ook Huawei, Xiaomi en ZTE willen een eigen oplossing voor contactloos betalen lanceren.

De lokale fabrikanten willen snel een graantje meepikken, meent Kevin Wang, een expert van het bedrijf IHS, en ze zijn al goed opgeschoten met hun voorbereidingen. Zo wordt er vanaf dit jaar een NFC-chip aan bepaalde terminals toegevoegd. En dat werd tijd! Het bedrijf Xiaomi haalde nog tot in 2014 zijn neus op voor zo’n chip, omdat er zogenaamd geen vraag naar zou zijn. Die strategie werd recent helemaal omgegooid: Lei Jun, de CEO van de fabrikant, bevestigde via een screendump dat NFC in zijn mobiele terminals wordt ingebouwd.

Nog een aanwijzing: de opkomst van een biometrische sensor (voor vingerafdrukken) is een absolute voorwaarde om transacties te beveiligen. Apple gebruikt hiervoor TouchID vanaf de start van Apple Pay. Dergelijke sensoren zitten nu ook in de nieuwe Chinese smartphones, onder andere die van Xiaomi, en zelfs in zijn goedkope modellen, zoals de Redmi Note 3. Hetzelfde geldt voor de Honor 5X van Huawei, aangekondigd voor minder dan ... 200 euro.

Er zijn dus geen technische bezwaren meer voor mobiel betalen op z’n Chinees. Alleen, die functie moet wel nog worden geactiveerd. Maar de markt is zo dynamisch dat zoiets waarschijnlijk maar een kwestie van maanden of zelfs weken is …