Mobiel betalen: haat-liefdeverhouding

Op 18/07/15
Deel via

In Frankrijk lijkt mobiel betalen niet van de grond te komen, blijkt uit een studie. Maken de talrijke initiatieven dan geen verschil? Wij zochten het uit.

Wij lazen het 30 pagina’s dikke rapport over mobiel betalen dat het Franse ministerie van Economie begin juni publiceerde in het kader van een onderzoek naar betaalmiddelen.

Eerste vaststelling: de bankkaart blijft het favoriete betaalmiddel van de Fransen. 64% gebruikt ze trouwens steeds meer. In België is dit misschien minder bekend, maar tot voor kort was de cheque bij onze zuiderburen nog een populair betaalmiddel. Die tijd is nu voorbij.

Maar hoe zit het met de nieuwe betaalmiddelen zoals mobiel en contactloos betalen? De vooruitzichten zijn eerder somber. Er heerst nog veel weerstand, vooral om met een mobiele telefoon te betalen, terwijl internetbetalingen wel in de lift zitten (zowel met een computer als met een mobiel toestel trouwens).

De nieuwe betaalmiddelen (in plaats van over online shopping heeft men het nu over in de winkel betalen met je mobile) overtuigen vooral mensen die vlot met de nieuwe technologieën omgaan (jongeren en kaderleden) en dat is maar logisch. Waarom zijn contactloos betalen, meer bepaald via een mobiele telefoon, dan niet aantrekkelijker? Er heerst angst voor fraude en het hacken van bankgegevens. Slechts 28% van de ondervraagden vindt dat ze voldoende informatie krijgen over betalen met een mobiele telefoon.

Mensen die contactloos betalen, geven momenteel gemiddeld 11 euro uit. Dat kan beter!