Mobiel betalen in Waterloo en Erpe-Mere

Op 01/06/15
Deel via

De inwoners van deze twee gemeenten kunnen sinds enkele weken sommige gemeentediensten betalen met hun smartphone of tablet. Ze scannen daarvoor een QR-code in de buurt van de loketten van de dienst Bevolking.

Mobiel betalen in de supermarkt, daar is al een tijdje sprake van, maar aan de loketten van de gemeente? Op 29 april werd Waterloo de Waalse testgemeente voor een nieuwe mobiele betaalservice, in samenwerking met Belfius, TagTagCity en Ingenico Payment Services. In Vlaanderen werd Erpe-Mere een paar maanden eerder geselecteerd voor dit project.

Om in beide gemeenten te betalen scant de burger een tag (een QR-code of een NFC-signaal, afhankelijk van het type smartphone) aan de loketten van de dienst Bevolking. De betaalapp InteractiveCity voert de verdere transactie uit. Ze kan overweg met iOS en Android, nog niet met Windows Phone.

Deze oplossing voor mobiele betalingen is gratis en de gemeenten hoeven niets te investeren. Al wie beschikt over een in België uitgegeven Bancontact/Mister Cash-debetkaart kan ermee betalen, ongeacht zijn of haar bank.

Sinds het begin van de proef stelt de gemeente Waterloo elke woensdag een personeelslid ter beschikking van het publiek om uit te leggen hoe het systeem werkt.

Wat kan je ermee betalen? Aanvankelijk de kosten voor een nieuwe identiteitskaart, een paspoort, een rijbewijs of een verblijfsvergunning. Op termijn zal je er ook je inschrijving in de muziekacademie of het gemeentelijke sportcentrum mee kunnen betalen. Vervolgens ook de toegang tot het gemeentelijk zwembad of het uitlenen van boeken in de bibliotheek.

Een video laat zien hoe het systeem werkt in Erpe-Mere: