Japan is weliswaar een van de technologisch meest geavanceerde landen, maar inzake mobiele betalingen hinkt het land achterop. Hoe komt dat?
Japan introduceerde al heel vroeg mobiele betalingen. Sinds 2004 kan je zo je vervoerbewijs bij Osaïfu Keitai betalen. In 2008 werden er met FeliCa, dat door de drie mobiele operators wordt aangeboden, meer dan 45 miljoen transacties uitgevoerd.
Al in 2011 waren alle smartphones er voorzien van een contactloze NFC-chip, met één opvallende uitzondering: de iPhone! Het was pas de iPhone 6 die zo’n chip aan boord kreeg. Hetzelfde jaar lanceerde Gemalto met Softbank Mobile een nieuwe mobiele betaaloplossing die met meerdere bankrekeningen werkt. Japan was toen nog het meest geavanceerde land voor wat het gebruik van de mobiele telefoon voor contactloze diensten betreft.
Wat is er sindsdien gebeurd?
Een van de belangrijkste redenen voor de tragere evolutie en zelfs de achterstand van Japan bij mobiele betalingen is … de bikkelharde concurrentie tussen leveranciers en operators. Gevolg? Ook vandaag nog betalen de meeste Japanners hun facturen … cash. In de dienstensector zijn bedrijven verplicht om alleen maar cash geld te aanvaarden, gewoon omdat er geen efficiënte betaaloplossingen zijn. De enige dienst die zijn doelstellingen heeft gehaald, is FeliCa, het resultaat van de samenwerking tussen NTT DoCoMo (mobiele operator) en Sony. Er zouden 60 miljoen gebruikers zijn.
Wie zal redding brengen? Apple? Veel analisten denken inderdaad dat dit zal gebeuren, zodra Apple Pay in Japan beschikbaar zal zijn. Want niet minder dan 8,1% van alle gebruikers van Apple-producten woont momenteel in Japan. Na de Verenigde Staten en China is Japan het land met het grootste aantal klanten van het merk met de appel.