Mobiel betalen met Apple dankzij iBeacon

Op 24/02/14
Deel via

Het bedrijf uit Cupertino lijkt de NFC-technologie die de rest van de markt gebruikt, te mijden als de pest. Apple doet het liever met zijn versie van Bluetooth en zijn technologie iBeacon.

Sinds iOS 7 zijn opwachting maakte, de jongste versie van het besturingssysteem van de iPad en de iPhone, heeft Apple zijn Bluetooth-functies een duwtje in de rug gegeven via de ‘Low Energy’-technologie om een draadloze communicatietool te concipiëren. Die luistert naar de naam iBeacon en heeft erg weinig energie en middelen nodig. De theoretische reikwijdte van iBeacon is 70 meter, maar de optimale afstand is 25 meter, zowat de grootte van een traditionele winkel.

Dit indoor positioning-systeem kan nu al communiceren met Apple-telefoons om kortingen of elektronische tickets te verzenden, en zelfs elektronische betalingen uit te voeren. Momenteel bezorgt iBeacon verkopers bijzonder nauwkeurige indoor locatiegegevens. Een voorbeeld: in de 250 Apple-shops lopen op dit moment tests om je precieze locatie in de shop te bepalen via de mobiele app Apple Store, die beschikbaar is in de Verenigde Staten. Hoe werkt de app? Kom je bijvoorbeeld in de buurt van een tafel met iPhones, dan kan je terminal Apple signaleren dat jouw iPhone een oud model is. Je krijgt dan meteen een coupon om te upgraden naar een recenter model. Andere mogelijkheid: niet meer langs de kassa of de verkoper langsgaan, maar direct betalen als je artikel uit de rekken neemt.

Apple beklemtoont wel één aspect. Kwestie van de consument wat gerust te stellen. Je kiest namelijk zelf of je deze functie activeert. iBeacon werkt alleen als je eerst je toestemming geeft. Bovendien bewaart de winkel geen enkele trackinginformatie. En om het nog wat veiliger te maken, installeerde Apple de vingerafdruksensor Touch ID in de iPhone 5S. Je kunt er bovendien aankopen mee doen op de App Store zonder je wachtwoord in te geven of je telefoon te vergrendelen/ontgrendelen.