Mobiel betalen op z’n Afrikaans

Op 26/09/14
Deel via

Een Amerikaans journalist vertelt hoe in afgelegen Afrikaanse gebieden de mobiele telefoon hele bevolkingsgroepen aan het bankieren zet. Zonder dat er van een traditionele bank sprake is…

In het magazine Re/Code legt Steven Sinofsky, een van de topfiguren van Silicon Valley , uit dat ,als je enige tijd doorbrengt in ontwikkelingslanden waar mensen soms met extreme armoede kampen, je soms innovatieve trends kan vaststellen. In de Verenigde Staten is de bevolking volgens hem vandaag vertrouwd met de technologische veranderingen sinds de komst van de smartphone, maar ook in de armste landen op deze aardbol deed het mobieltje een nieuwe wind waaien.

Hoewel bijna niemand in die Afrikaanse regio’s een bankrekening of kredietkaart bezit, heeft iedereen wel een mobieltje. Meestal gaat het dan om eenvoudige telefoons die je bezwaarlijk een smartphone kunt noemen. De meeste financiële diensten (doorgaans transacties tussen particulieren) gebeuren via codes (om je rekening te raadplegen of een prepaid telefoonkaart op te laden) of een sms. Cash heb je niet meer nodig en je hoeft ook geen wisselgeld meer op de toonbank te leggen in winkels: “Het leven is er makkelijker en veiliger voor wie op die manier mobiel bankiert”, aldus Steven Sinofsky.

Laatste nieuwtje: een akkoord in Kenya tussen Airtel Africa en de bank BGFI. Vanaf nu kunnen klanten van BGFI die in Gabon, de republiek Congo (DRC) en Madagascar wonen toegang krijgen tot hun bankrekeningen via hun mobiele telefoon. De aangeboden functies zijn geëvolueerd: raadpleging van de rekeningsaldi, organisatie van het chequeboekje en overschrijvingen. Het akkoord zal klanten van Airtel Money ook de mogelijkheid bieden om de automatische loketten van BGFIbank te gebruiken... zonder bankkaart.

“We willen onze pan-Afrikaanse voetafdruk vergroten om onze klanten een betere service te geven. Het is de bedoeling onze bankdiensten beter toegankelijk te maken voor iedereen, waar je je ook bevindt, om zo de financiële insluiting van de Afrikaanse bevolking te bevorderen”, vertelde Chidi Okpala, directeur Airtel Money aan de krant ‘Gabon Eco’.