Mobiel betalen: toptrends voor 2015

Op 09/02/15
Deel via

2014 was het jaar van de grote sprong voorwaarts voor mobiel betalen. Wat komt op ons af in 2015? En welke factoren zullen het mobiel betalen dit jaar beïnvloeden?

32% van de consumenten gebruikte vorig jaar één of andere vorm van alternatieve betalingen. Het lijdt geen twijfel dat mobiele betalingen in 2014 met rasse schreden vooruit zijn gegaan, maar enkele obstakels verhinderen nog de echte doorbraak.

Volgens Barry O'Connell, partner van de Belgische (en internationale) groep Capco, “is een veralgemening nog niet voor 2015. De huidige en toekomstige oplossingen moeten voortaan rekening houden met alle betrokken partijen: handelaars, kopers, banken en betaalnetwerken. In de Verenigde Staten kon MCX in tegenstelling tot Apple de consument nog niet verleiden. Terwijl Apple, ondanks de steun van de banken, de handelaars nog niet kon overtuigen.”

Wij wagen ons toch al aan enkele voorspellingen voor 2015:

1. Er komen steeds meer oplossingen
Gemiddeld hebben wij 4 of 5 bankkaarten op zak. Dus waarom zouden wij niet over evenveel mobiele betaalmogelijkheden beschikken? Chris Gardner, medeoprichter van Paydian, denkt dat wij ApplePay en Google Wallet “voor bepaalde transacties zullen gebruiken, naast andere apps van de handelaars zelf, afhankelijk van ons persoonlijk shoppinggedrag”. En omdat wij allemaal anders zijn, zullen de banken ook in hun aanbod van mobiele betaaloplossingen moeten variëren.

2. Veiligheid wordt steeds minder een probleem
Tommy Marshall (Capco) legde in de EE Times-India uit dat het de merken zijn die het vertrouwen van de consumenten winnen. “Een merk als Apple boezemt vertrouwen in. Net zoals MasterCard en Visa. Zij laten de consumenten zien dat ze vertrouwen mogen hebben in mobiele betalingen.”

3. Er wordt uitgekeken naar wearables
Niet alleen de Apple Watch die voor de lente gepland is, maar ook talrijke geconnecteerde armbanden (zoals de Microsoft Band bij Starbucks) en horloges moeten mobiel betalen nog eenvoudiger maken, zelfs zonder smartphone.

4. De bank van papa heeft afgedaan
Techvibes legt uit dat traditionele banken, tenminste als ze willen overleven, snel op de moderniseringstrein moeten springen en oplossingen voorstellen die kunnen concurreren met bedrijven gespecialiseerd in betaalsystemen. Eén enkel systeem om te betalen, geschenken, rewards en andere voordelen als trouwe klant te ontvangen, dat vragen de klanten.