Mobiel betalen volgens Swatch

Op 23/11/15
Deel via

Swatch lanceert deze herfst in China de “watch Bellamy”, een analoog horloge waarmee je toch mobiel kunt betalen. Hoe innoverend is dat?

Swatch presenteerde in Shanghai zijn eerste geconnecteerde horloge en toont daarmee opnieuw aan dat het erin slaagt om technologische evolutie en marketing te combineren

Het nieuwe horloge heet Bellamy, als eerbetoon aan de schrijver die meer dan 100 jaar geleden als eerste in een roman de digitalisering van het geld en het gebruik van bankkaarten ter sprake bracht. Toch is dit horloge geen “smartwatch”, want het heeft geen touchscreen en kan geen verbinding maken met het internet.

Waarom noemen we dit horloge dan “geconnecteerd”? Omdat de Bellamy voorzien is van de contactloze NFC-technologie voor data-uitwisseling tussen betaalsystemen en elke mobiele terminal of tussen terminals onderling.

Swatch wil een plaatsje veroveren op de markt van de contactloze betaaloplossingen en gaat daarvoor een partnership aan met twee zwaargewichten van de Chinese banksector. De transacties moeten immers perfect beveiligd zijn. Het is de bedoeling dat het merk een grotere bekendheid krijgt op een markt die nog braak ligt en daar wereldwijd de verkoop ontwikkelt.

De Bellamy zou niet alleen in China, maar ook in Zwitserland en Noord-Amerika worden gelanceerd.

Hoewel de Zwitserse fabrikant niet bekendstaat als een pionier op het gebied van de integratie van nieuwe technologieën in de horlogesector, laat hij met dit nieuwe en originele product toch zien dat hij de marketing perfect onder de knie heeft. Het merk, dat zich normaal op een ruim publiek richt, kan op deze manier zijn doelgroep potentieel uitbreiden.