De betaalapp van de toekomst wordt geen app voor mobiele betalingen, maar van mobiele identiteit! En waarom geen oplossing die even neutraal is als een Maestro-kaart?
Consumenten zetten steeds vaker de stap naar mobiele betalingen. Volgens de Amerikaanse Federal Reserve gebruikte al 22% van de bezitters van een mobiele telefoon hun toestel om op één of andere manier te betalen. In 2013 waren zij maar met 17% en in 2012 met 15%. De woorden “op één of andere manier” zijn hierbij belangrijk: je kan immers niet alleen aan de kassa van een supermarkt zonder bankkaart betalen, maar ook je vliegtuigreis of bioscooptickets met je smartphone reserveren.
Tot nu toe kon echter nog geen enkele app of technologie voor mobiele betalingen de doorslag geven, constateert Dieter Houthooft, CTO van de Belgische start-up LinkID, in een ingezonden stuk op de website The Next Web.. Iedereen zit koppig in zijn eigen hoekje te werken en zowel fabrikanten als kaartuitgevers als banken willen met hun oplossing een deel van de koek. En al die apps hebben hetzelfde probleem: ze kijken uitsluitend naar de handeling van het betalen, hoewel dit eigenlijk het eenvoudigste stukje van de puzzel is.
Ken Chennault, CEO van American Express, is het hier helemaal mee eens: “Ik gebruik de functie ‘tap to pay’. OK, maar wat is daar zo speciaal aan? Welke voordelen haal ik daar uit? Hoe helpt die technologie mij als ik een product wil kopen?”. Voor Dieter Houthooft is het antwoord op die vraag duidelijk: eerst was er het tijdperk waarin betalingen worden beheerd, nu moeten wij overschakelen op het beheer van de complete identiteit van de gebruiker. Hij verwijst bijvoorbeeld naar spelers als Dashlane en LastPass, die je helpen om online formulieren in te vullen en ingewikkelde wachtwoorden te onthouden. Maar zij leveren apps voor specifieke toepassingen en online betalen is daar niet bij.
Wie of wat brengt redding? Er moet een soort identiteitsapp komen die tegelijk gestandaardiseerd is (dus niet beperkt tot een bepaalde categorie toestellen of één besturingssysteem) én neutraal. Denk aan Visa, een neutrale betaalkaart waaraan diverse banken hun eigen kleur geven. Of Maestro, eveneens een neutrale betaaloplossing voor alle Europese banken. Mobiel betalen zal alleen echt doorbreken als de markt een oplossing vindt die even neutraal is als deze twee voorbeelden, maar dan aangepast aan de wereld van de smartphones. Het wordt ook stilaan tijd dat we de term “betaalapp” laten vallen en het tijdperk van de identiteit binnenstappen, zo besluit het artikel.