Mobiel betalen … zonder internet

Op 20/07/14
Deel via

Om mobiel te betalen heb je zelfs geen geconnecteerde smartphone meer nodig. Overal ter wereld duiken alternatieve oplossingen op.

Een van de obstakels voor mobiel betalen is de permanente internetverbinding – of verbinding met een privaat net – om een transactie te valideren. Dat obstakel valt nu bijna helemaal weg dankzij technologieën waarvoor je geen verbinding meer nodig hebt.

Voorbeeld: Edgepay. Deze terminal gebruikt de oplossing NearBytes Technology, van het Braziliaanse bedrijf Kinetics. Hoe het dan werkt? In dit filmpje zie je dat er een gecodeerd geluid wordt gebruikt dat iets weg heeft van een sprinkhaan. Het geluid maakt een verbinding tussen de terminal en de smartphone van de klant. Die moet een pincode intikken om de transactie te laten doorgaan. Bij groen licht stuurt de terminal een verzoek naar de bank om te valideren en een ontvangstbewijs te printen. De app is beschikbaar voor iPhone en Android.Dat je geen internet nodig hebt, klinkt groeilanden als muziek in de oren. Ook in gebieden zonder degelijke ontvangst is dit interessant. In India maakt financiënminister Arun Jaitley zich op om een mobiel banksysteem te lanceren voor mensen zonder smartphone. De bedoeling: de digitale kloof verkleinen als het gaat over toegang tot het bankwezen én kosten vermijden die traditionele banken meestal aanrekenen voor dit soort diensten.

Een app downloaden hoeft niet. Wel codes zoals ‘*99#’ die vandaag al veel gebruikt worden voor prepaid kaarten of het raadplegen van je saldo. Voor elke transactie betaalt de klant 2 eurocent. Die worden meteen van je mobiel forfait afgetrokken. 15 keer goedkoper dan een transactie via een automaat in datzelfde land. Vandaag heeft amper 58 % van de Indiërs een bankrekening.