Mobiel betalen zonder internet, kan dat?

Op 09/01/15
Deel via

Een Nigeriaanse start-up deed een wonderlijke uitvinding: met je mobiele telefoon geld overschrijven zonder internetverbinding. Voodoo of gewoon slim?

Volgens gegevens van december 2013 zouden al meer dan 140 miljoen Nigerianen een mobiele telefoon in handen hebben, maar slechts 13 miljoen gebruikt een smartphone met een internetverbinding. Reken zelf maar: 90% gebruikt nog altijd een zogeheten feature phone, dus zo’n goeie ouwe mobiele telefoon.

Die staat mobiele betalingen nochtans helemaal niet in de weg. Want de start-up Cube heeft er wat op gevonden. Geen tovertrucks, gewoon de mogelijkheden van gsm-netwerken slim toepassen.

De methode die zij gebruiken, is trouwens al eerder toegepast, onder andere door Amazon, met Local Register. Het principe is hetzelfde. Bij Amazon sluit de handelaar (of vakman, student, dogsitter, yogaleraar, …) een bankkaartlezer aan op de audiopoort van zijn telefoon. Dan lanceert hij een soort kassa-app. Om te betalen stopt de klant zijn kaart in de lezer, bevestigt de transactie en ondertekent. Daarna ontvangt de klant, als hij dat wil, zijn factuur of onkostennota via e-mail.

Is er een verschil met Cube? Het Nigeriaanse bedrijf gebruikt eveneens een vierkant toestelletje dat je aansluit op de audiopoort (waar normaal de koptelefoon zit) van de telefoon (en dat hoeft dus geen smartphone te zijn). Er wordt een app gestart die als kassa dienst doet (de handelaar voert het bedrag in, de klant zijn pincode). Bij gebrek aan een internetverbinding wordt de transactie bevestigd met een sms naar de telefoon van de crediteur.

Het systeem functioneert sinds de voorbije maand december, maar voor België zijn er nog geen plannen. Laat die oude Alcatel dus nog maar even stof vergaren in de kast!