Mobiele bank moet oogstrelend zijn

Op 15/06/15
Deel via

Als iemand je naar je favoriete apps vraagt, wedden dat je dan Instagram, Google Maps of Yelp noemt? Waarom passen bankapps zelden of nooit in dat rijtje?

Sandeep Sood van Monsoon Company boog zich over de kwestie in een artikel voor The Financial Brand. Hij legt uit dat klanten bij de keuze van hun bank voortaan ook kijken naar het design van de mobiele app.

Hij steunt daarvoor op een studie van de Amerikaanse Federal Reserve (FED). Die beweert dat de komende 12 maanden miljoenen klanten bereid zullen zijn om mobiel te gaan bankieren, maar vele anderen zien er het voordeel niet van in.

De financiële instellingen zijn er vrij behoorlijk in geslaagd om hun applicaties op de smartphones van hun klanten te krijgen, maar wie durft beweren dat mensen ook enthousiast zijn om online te bankieren? De reden? De kwaliteit van het design laat te wensen over: een nogal saaie, soms zelfs een beetje verwarrende interface, moeizame identificatie, weinig aantrekkelijke vormgeving. En dus zijn de klanten gefrustreerd.

Volgens Sandeep Sood moeten de banken daar wat aan doen. Als ze niet het lelijke eendje in de markt van de mobiele apps willen worden, houden ze beter rekening met de verwachtingen van de gebruikers. Bijvoorbeeld door een product te creëren dat constant evolueert en zich aanpast aan de technologische mogelijkheden van de nieuwste modellen, vooral als ze jonge gebruikers willen verleiden.

Jongeren zijn immers dol op apps die ze kunnen personaliseren, automatiseren en die leerrijke informatie bieden over hun persoonlijke financiën.

Toch mogen jongvolwassenen niet de enige doelgroep zijn. Wie even de meest recente cijfers uitpluist, merkt dat 60% van de 18- tot 29-jarigen mobiel bankiert. Tussen 30 en 44 jaar zijn het er nog altijd 54%. Daarna wordt het complexer: 32% van de 45- tot 60-jarigen verklaart dat ze hun bankverrichtingen mobiel beheren, maar bij de senioren ouder dan 60 jaar gaat het maar om 13%.

Wat is de sleutel tot succes?

Blijven mobiel innoveren en voortdurend nieuwe diensten en functies aanbieden, zonder het gebruiksgemak en de intuïtiviteit uit het oog te verliezen. Een voorbeeld? In de Verenigde Staten kan je ogenblikkelijk een Discover-kaart “bevriezen”, zelfs maar voor enkele minuten, als je denkt dat je ze kwijt bent of als je ze niet meteen vindt. Je hoeft alleen maar de app te starten en op “Freeze” te klikken.