Mobiele bank van de toekomst op CES 2015

Op 08/02/15
Deel via

Tijdens de CES-beurs in Las Vegas was een van de sessies gewijd aan de toekomst van mobile banking. Aan aankondigingen geen gebrek. Een overzicht.

De presentatie “The Future of Mobile Payments”, die begin januari op de beurs voor consumentenelektronica plaatsvond, lokte een aantal boeiende discussies uit. MasterCard, CoinBase en LoopPay waren de belangrijkste genodigden van Sarah Clark, die de publicatie NFC World uitgeeft.

Onze aandacht ging vooral uit naar de volgende drie aankondigingen:

1) Een selfie is misschien je volgende wachtwoord
Zowel Apple (TouchID) als Samsung (PayPal) geloven in de voordelen van biometrische herkenning via een vingerafdruksensor. Toch zijn er nog andere beveiligde identificatiemogelijkheden dan een pincode en een wachtwoord, zoals oogherkenning, hartritme-identificatie en voortaan ook gewoon je gezicht, dankzij de app One You van Hoyas Labs.

2) Wocket, de virtuele portemonnee
Een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in biometrische identificatie, NXT-ID, lanceerde in Las Vegas een nieuwe elektronische portefeuille: de Wocket. Het zou zelfs de kleinste van zijn generatie zijn. Het toestel werkt autonoom, dus zonder een smartphone of internetverbinding. Hij biedt plaats aan 10.000 kaarten, tickets, coupons en contacten. De beveiliging gebeurt via spraakherkenning.

3) Een mobiele bitcoinportefeuille
Zonder dat daar veel ophef rond werd gemaakt, was de virtuele munt eigenlijk massaal aanwezig op de beurs via een tiental bedrijven: BitPay, Bitman, Bitstamp, Blockchain, Circle, CoPay, Kraken, Private Internet Access, Robocoin en yBitcoin. Op CES lanceerde een open source bitcoinplatform de Copay Bitcoin Wallet met Microsoft als partner zodat de app onder andere beschikbaar is op de Windows Phone. Een voordeel aan deze app is dat hij overweg kan met meerdere handtekeningen.