Mobiele banken inspireren de traditionele banken

Op 09/06/14
Deel via

Gedreven door het dynamisme van Amerikaanse onlinebanken passen de traditionele banken zich beetje bij beetje aan de generation Y aan, een generatie die steeds meer mobiele oplossingen wil en apps met tools om haar geldzaken te beheren.

Volgens AmericanBanker
zien banken stilaan in dat het van belang is in hun budgetten rekening te houden met de ontwikkeling van mobiele apps. Ze namen lang een afwachtende houding aan, niet alleen uit angst om verwarring te stichten bij hun klanten, ook om technologische redenen: impact op de levensduur van de batterij of een gebrek aan vermogen van de eerste smartphones.

Banken wagen nu toch de sprong, omdat
meer dan de helft van de jongvolwassenen van start-ups uit de technologiewereld verwachten dat ze hun bankervaring ingrijpend veranderen. Traditionele banken hebben uiteindelijk geen andere keuze meer dan de omslag te maken naar een hightechbedrijf. Rising stars in de bankwereld Moven en Simple (onlangs trouwens overgenomen door BBVA gaven alvast het voorbeeld. Beide banken kozen voor tools waarmee je bedragen – ook kleine sommen – kunt parkeren voor een ‘weekendje aan zee’ of ‘de organisatie van een feest’. Het idee is iedereen de mogelijkheid bieden een budget aan te leggen met de interface van de bank zonder gedoe met spaarrekeningen.

FIS, een leverancier van bank- en betaaltechnologieën, bedacht half april een
100 % mobiel prepaid rekening die elke bank kan gebruiken. Na deze zomer kun je met deze app je geld beheren, een cheque aanbieden in digitale vorm (een praktijk die nog altijd heel gangbaar is in de Verenigde Staten, waar veel werknemers nog met een cheque betaald worden), maar er zit ook een functie voor budgettaire controle op met MoneyDrawer. Hiermee blokkeer je een som voor een specifieke doelstelling, bijvoorbeeld een concert.

Door te kiezen voor meer en meer mobiele diensten, houden banken duidelijk gelijke tred met de generation Y. “Het is voor banken heel belangrijk om functies zoals stortingen, raadpleging van de rekening, overschrijvingen, een mobiele portemonnee en beheer van geldzaken in één enkele interface aan te bieden”, stelt Matt Tollerton, hoofd van e-commerce bij Central Bancompany.