Begin december 2014 besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om werk te maken van de mobiele betalingen. Sneuvelt er opnieuw een grens in de Unie?
Na die ene munt voor Europa en de forse daling van de roamingtarieven voor mobiele telefonie heeft Europa een nieuw actieterrein gevonden: instant payments in euro, betalingen tussen particulieren via mobiele telefoons en contactloze betalingen. De Europese Centrale Bank in Frankfurt buigt zich over dit dossier.
Het is de bedoeling dat mobiele betalingen in Europa even eenvoudig en geharmoniseerd verlopen als bankoverschrijvingen. “De oplossingen voor instant payment moeten de strijd aanbinden met de hokjesmentaliteit die zo typisch is voor gesloten systemen die onderling niet communiceren. Ze moeten de harmonisering en integratie die reeds door het SEPA-project tot stand kwamen ten volle benutten”, verklaarde Yves Mersch, lid van het Directiecomité van de ECB.
Maar het risico bestaat dat de eigen systemen van elk Europees land (met als twee recente voorbeelden RealTime24/7 in Denemarken en Faster Payments Scheme in Groot-Brittannië) de invoering van mobiele betaaloplossingen voor heel Europa ingewikkeld maken.
Europa werkt daarom intensief samen met de banksector. Tijdens een geplande bijeenkomst in juni 2015 zal worden nagegaan of het mogelijk is om een realtime betaalservice in euro in te voeren die met om het even welke dienstenleverancier functioneert. Het zal ook gaan over P2P-betalingen en contactloze transacties in de eurozone.
Voor Europa is het trouwens hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken. Apple zou momenteel in Londen specialisten in mobiele betalingen aanwerven om Apple Pay te lanceren in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.