Mobiele crowdfunding in Afrika

Op 12/10/15
Deel via

Met Orange Money krijgt crowdfunding voet aan de grond in Afrika. Het is een mobiele app. En operator Orange zit aan de knoppen.

Het aantal mensen met een bankrekening op het Afrikaanse continent is beperkt. In Ivoorkust gaat het bijvoorbeeld om minder dan 12% van de bevolking. Maar in datzelfde land is mobiel bellen wel helemaal ingeburgerd: 80% van de inwoners heeft een mobiele telefoon. Operator Orange besloot daarom een crowdfundingplatform te ontwikkelen, in samenwerking met HelloAsso. Het functioneert als een verlengstuk voor de mobiele portemonnee “Orange Money” van de operator.

Het platform heet gewoonweg “Collecte de Fonds” (of “fondsenwerving”) en het maakt alleen financiering van projecten van NGO’s en verenigingen mogelijk. Het is een exclusief systeem: al wie geld wil bijdragen of ontvangen dient een beroep te doen op Orange Money.

Besluit een klant om geld in een project te stoppen? Dan ontvangt hij een bericht op zijn mobiele telefoon, leest informatie over de projecten en verstuurt het gewenste bedrag met enkele toetsaanslagen. De begunstigden krijgen alleen via een gelijkaardige account toegang tot de ingezamelde fondsen.

Hoewel het systeem onder de vlag van de institutionele communicatie vaart, zijn er geen garanties dat de regels van de participatieve financiering in het land integraal worden nageleefd. Zo ontbreekt er informatie over de manier waarop campagnes tot stand komen. Op het eerste gezicht is dit een standaardsysteem van giften, gekoppeld aan een zelf ontwikkeld instrument. Orange Money garandeert de operator dat zijn andere diensten worden gepromoot. Het gaat misschien niet om puur winstbejag, maar Orange opereert wel in de schemerzone tussen edelmoedigheid en commercieel belang.

Toch kan het initiatief andere spelers inspireren. Crowdfunding zou kunnen uitgroeien tot een natuurlijke aanvulling van microfinanciering. Op termijn lijdt dit misschien tot de massale ontwikkeling van participatieve financiering op het Afrikaanse continent.

Ook in België dook er onlangs een nieuw crowdfundingplatform op dat steunt op giften en tegenprestaties. Hello crowd! wil alleen maar creatieve, innoverende en solidaire projecten en initiatieven van maatschappelijk belang ondersteunen. Enkele dagen geleden schreven wij er al een artikel over. Lees het hier