Mobiele transacties voor BlackBerry

Op 27/07/14
Deel via

De smartphonefabrikant werpt zich op mobiel betalen in Canada. Blackberry komt er op de markt met een beveiligd platform voor transacties tussen banken, operatoren en consumenten.

De Canadezen sloten een contract van drie jaar met een ander Canadees bedrijf, EnStream LP. Samen willen ze een beveiligd platform creëren voor transacties tussen banken en consumenten. Het akkoord zorgt voor een echte ‘hub’ in Canada tussen banken, mobiele operatoren en fabrikanten. De BlackBerry-expertise wordt ingezet om de gegevens te beveiligen. Momenteel is er nog geen enkel ander land bij betrokken.

EnStream groepeert drie mobiele telecomoperatoren in Canada. Het gebruikt de infrastructuur van BlackBerry, zodat financiële instellingen en operatoren hun betaalkaartgegevens veilig kunnen opslaan op om het even welke smartphone, dus niet enkel de toestellen van Blackberry zelf. Daarvoor moeten ze wel compatibel zijn met de NFC-technologie. Maar dat zijn zowat alle smartphones, behalve dan de iPhone.

Dankzij NFC kunnen toestellen met andere smartphones communiceren. Net als betaalterminals voor bankkaarten. Dat kan contactless, gewoon door ze naast elkaar te plaatsen.

Deze ‘invasie’ in de wereld van mobiel betalen is een onderdeel van een nieuwe strategie bij BlackBerry. Het merk wil zich niet alleen opnieuw focussen op bedrijven en professionele klanten. Het richt zijn pijlen ook op gespecialiseerde domeinen zoals machine to machine communicatie, servers en beveiligde informatie-uitwisseling (via BBM-messaging). Het samenwerkingsakkoord met EnStream kreeg al groen licht van RBC, Toronto-Dominion Bank en Banque CIBC.

Nog meer goed nieuws voor Blackberry-adepten kwam er begin juni met het akkoord tussen BlackBerry en Amazon. Momenteel hebben ze nauwelijks mobiele betaalapps door het gebrek aan interesse van ontwikkelaars. Daar komt nu dus verandering in. Dit najaar wordt de Amazon App Store rechtstreeks geïntegreerd in de BlackBerry 10-smartphones (compatibel met Android-apps). Meteen de garantie voor een bredere keuze aan betaalapps en apps voor mobiel bankieren.